Ukrajinci považujú súčasný postoj Slovenska za vyčkávaciu taktiku

NETKY.SK • 4 Marec 2014, 17:10 • 2 min
Ukrajinci považujú súčasný postoj Slovenska za vyčkávaciu taktiku

PREŠOV - Ukrajinci očakávajú od svojich susedov a EÚ väčšiu mieru angažovanosti.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Napätie na Ukrajine znepokojuje aj príslušníkov národnostných menšín - Rusínov a Ukrajincov žijúcich na Slovensku. Najpočetnejšia skupina ich žije v Prešovskom kraji. K najznámejším ukrajinistom na svete patrí akademik Mikuláš Mušinka, ktorý aj vo veku 78 rokov prednáša na vysokej škole v Užhorode, odkiaľ sa vrátil pred niekoľkými dňami.

 

Mušinka pre agentúru SITA uviedol, že Ukrajinci očakávajú zo strany najbližších susedov - Slovenska, Maďarska a Poľska, ale predovšetkým Európskej únie ako celku, väčšiu mieru angažovanosti na podporu územnej celistvosti Ukrajiny. Súčasný postoj Slovenska považujú za vyčkávaciu taktiku. Za dôležité teraz považuje Mušinka to, aké sankcie voči Rusku uplatní "Západ". 

 

Mušinka povedal, že na Zakarpatsku, kde sa momentálne často pohybuje, je väčšina Ukrajincov proeurópsky naladená. „Mali plné zuby korupcie a proruskej orientácie. Spontánne povstanie v Kyjeve bolo iba vyústením tejto nespokojnosti,“ povedal. Aj jeho poslucháči boli na Námestí nezávislosti, tzv. Majdane v Kyjeve, aby podporili opozíciu. 

 

Medzi obsadením Krymu ruskou armádou a inváziou vojsk Varšavskej zmluvy v auguste 1968 do Československa vidí paralelu. Ako povedal, opakoval sa ten istý scenár, keď pred obsadením našej krajiny sa krátko predtým konalo na našom území vojenské cvičenie. A presne také isté cvičenie sa konalo pred útokom na Krym. To, že zosadený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč ako prvé po svojom zvolení do funkcie podpísal s Ruskom novú dohodu na ďalších 25 rokov pôsobenia ruskej armády na Kryme, považuje Mušinka za zradu na vlastnom národe. 

 

Mušinka má informácie, že na slovensko-ukrajinskej hranici nezaznamenali zvýšený pohyb Ukrajincov. Ako však dodal, celkom to neplatí smerom do Maďarska. Podľa jeho slov na Zakarpatsku žije silná národnostná skupina Maďarov, ktorí sa obávajú mobilizácie a početné skupiny mužov odchádzajú do Maďarska. 

 

Silvia Lysinová, ktorá sa hlási k Rusínom a je šéfredaktorka časopisu Rusin, uviedla, že Rusíni na Slovensku výrazne podporujú integráciu Ukrajiny do Európskej únie, ako aj presadenie demokratických síl v krajine. Vyzývajú na otvorený dialóg pred násilím, prípadným vojnovým konfliktom. Nie je to však oficiálne stanovisko Rusínskej obrody, ktorej je členkou. Predseda Rusínskej obrody Vladimír Protivňak sa iba dnes vrátil z Rumunska, kde zasadala Svetová rada Rusínov. Pre agentúru SITA povedal, že v najbližších dňoch zvolá Výkonný výbor Rusínskej obrody, ktorý sa bude zaoberať aj situáciou na Ukrajine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies