Ukrajina zverejnila oficiálne výsledky volieb: Vyhral blok prezidenta Porošenka

NETKY.SK • 12 November 2014, 13:15 • 2 min
Ukrajina zverejnila oficiálne výsledky volieb: Vyhral blok prezidenta Porošenka

KYJEV - Ukrajinská Ústredná volebná komisia dnes zverejnila oficiálny zoznam poslancov zvolených do parlamentu v predčasných voľbách z 26. októbra. Údaje komisie ukazujú, že Blok Petra Porošenka získal najväčší počet kresiel, pričom politická strana Ľudový front vedená premiérom Arsenijom Jaceňukom sa umiestnila na druhom mieste. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Polovica jednokomorového 450-členného parlamentu je volená proporčným systémom na základe straníckych kandidátok. Strana musí dosiahnuť najmenej päť percent hlasov voličov, aby sa dostala do parlamentu.

 

Druhá polovica parlamentu sa volí v jednomandátových volebných obvodoch na základe väčšinového systému (vyhráva v nich kandidát získavajúci viac hlasov). Počet týchto kresiel by mal byť spolu 225 - rovnako ako kresiel zo straníckych kandidátok - ale klesol na 196 kvôli strate Krymského polostrova pripojeného na jar k Rusku a separatistom, ktorí zabránili konaniu volieb v niektorých častiach východnej Ukrajiny.

 

To znamená, že v parlamente bude mať kreslá iba 421 poslancov.

 

Nasleduje rozdelenie spomínaných 421 parlamentných kresiel medzi politické strany, ako to uvádzajú údaje poskytnuté ukrajinskou Ústrednou volebnou komisiou:
 - Blok Petra Porošenka (v ktorom je okrem jeho strany, známej donedávna pod názvom Solidarita, aj strana UDAR kyjevského primátora Vitalija Klička) má 132 kresiel.     
- Ľudový front (premiéra Arsenija Jaceňuka) získal 82 kresiel.
- Svojpomoc (Samopomič) ľvovského starostu Andrija Sadového bude mať 33 poslancov.
- Opozičný blok, proruská strana bývalého ministra palív Jurija Bojka, si zabezpečil 29 kresiel.
- Radikálna strana (populistického politika Oleha Ľaška) bude mať 22 poslancov.
- Vlasť, strana bývalej premiérky Julije Tymošenkovej, získala 19 mandátov.
- Nacionalistická strana Svoboda dosiahla šesť kresiel.
- Ostatné strany majú spolu štyri kreslá.
- Nezávislí získali 94 kresiel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona