Ukrajina zrejme podpíše so SR dohodu o dodávkach plynu

NETKY.SK • 20 November 2013, 08:48 • 2 min
Ukrajina zrejme podpíše so SR dohodu o dodávkach plynu

BRATISLAVA - Európska únia (EÚ) odblokovala dohodu o dodávkach plynu na Ukrajinu z Európy.

slovakia

left justify in out

Táto dohoda umožní, aby na Ukrajinu prichádzali dodávky plynu zo Slovenska. To by mohlo znížiť závislosť Ukrajiny na ruskom plyne. Rusko je najvýznamnejším dodávateľom plynu na Ukrajinu. "Našli sme kompromis v súvislosti s obsahovou stránkou a dosiahli sme dohodu..., tú by mali Slovensko a Ukrajina podpísať v najbližších dňoch,“ uviedla Európska komisia (EK) vo svojom stanovisku.

Predstaviteľ Ukrajiny vyhlásil, že je veľmi pravdepodobné, že dohoda sa podpíše počas niekoľkých najbližších dní a Ukrajina tak získa importovanú ropu zo Slovenska. Z európskych trhov by tak Ukrajina mohla získať do 15 mld. metrov kubických plynu ročne, a to za nižšiu sumu, než si v súčasnosti účtuje ruský Gazprom. 

Odblokovanie dohody je ďalším krokom k tomu, aby Brusel presvedčil ukrajinských predstaviteľov, nech krajina podpíše dohodu o zóne voľného obchodu. EÚ sa snaží presvedčiť Ukrajinu, nech túto dohodu podpíše na budúcotýždňovom summite v Litve. Po mesiacoch rokovaní je dohoda v ohrození, keďže Kyjev, ktorý je pod ruským vplyvom, od nej ustupuje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona