Ukrajina zoštátňuje svoju najväčšiu banku

NETKY.SK • 19 December 2016, 14:23 • 2 min
Ukrajina zoštátňuje svoju najväčšiu banku

KYJEV - Ukrajina zoštátňuje svoju najväčšiu banku PrivatBank pre obavy o jej stabilitu. Ukrajinský prezident Petro Porošenko vo vyhlásení zverejnenom v pondelok uviedol, že toto rozhodnutie zachránilo "aj banku aj bankový systém" krajiny, pretože peňažnému ústavu chýbal kapitál a banku vážne poškodil konflikt na východe Ukrajiny a s tým súvisiaci pokles ekonomiky v rokoch 2014 a 2015.

slovakia

left justify in out

Prevzatie PrivatBank do úplného štátneho vlastníctva ukrajinská vláda schválila v nedeľu večer, pričom konštatovala, že tento krok uskutočnila "v úzkej koordinácii s medzinárodnými finančnými organizáciami" a so súhlasom majiteľov banky. Viac ako 90 percent banky kontrolovali oligarchovia Ihor Kolomojskij a Henadij Bohoľubov.

 

"Je očividné, že jedinou cestou, ako zachrániť banku a peniaze jej klientov, bolo jej zoštátnenie," vyhlásil ukrajinský prezident Porošenko. "Alternatívna možnosť by sa javila ako nezodpovedná, pretože by to znamenalo zatvoriť oči, schovať hlavu do piesku a čakať na krach banky," dodal. Porošenko ďalej konštatoval, že parlamentu predložil návrh zákona, ktorého cieľom sú dodatočné garancie vkladov pre klientov banky. "Hovorím klientom PrivatBanky - zostaňte pokojní," poznamenal.

 

PrivatBank dominuje ukrajinskému sektoru retailového bankovníctva. V Kyjeve sa neobjavili nijaké viditeľné známky paniky po zoštátnení banky a pred jej pobočkami sa nevytvorili dlhé rady klientov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies