Ukrajina získala na obnovu plynovodu 300 miliónov eur

NETKY.SK • 15 December 2014, 14:50 • 2 min
Ukrajina získala na obnovu plynovodu 300 miliónov eur

BRUSEL - Ukrajina si zabezpečila úvery v sume 300 mil. eur na rekonštrukciu plynovodu, ktorý je hlavnou prepravnou trasou plynu medzi Ruskom a Európskou úniou.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Dohoda, ktorú uzavreli v pondelok, je podľa poskytovateľov úverov krokom smerom k tomu, aby Ukrajina bola centrom obchodu s plynom. Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) poskytne Ukrajine 150 mil. eur po tom, ako Európska investičná banka (EIB) už skôr sľúbila 150 mil. eur.

 

Úvery od EBOR a EIB sa v najbližších štyroch rokoch použijú na modernizáciu hlavných sekcií plynovodu Urengoj-Užhorod, vrátane úseku, ktorým sa môže plyn cez slovenské hranice prepravovať na východ aj na západ. Dohoda znamená, že EBOR prvýkrát investuje do ukrajinských schátraných plynovodov. O úvere sa vyjednávalo päť rokov. 

 

Riccardo Puliti, výkonný riaditeľ EBOR pre energetiku, uviedol, že pre obavy z korupcie banka Kyjevu doteraz poskytla pôžičky iba na investície do distribučnej siete. Teraz však EBOR verí, že to Kyjev s reformami myslí vážne. K reformám, ktoré banka požaduje, patrí aj to, že Ukrajina bude rešpektovať legislatívu EÚ známu ako Tretí energetický balíček. Táto legislatíva zakazuje spoločnostiam vlastniacim plyn dominovať vlastníctvu plynovodov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies