Ukrajina zavedie plávajúci kurz hryvny a zreviduje rozpočet

NETKY.SK • 12 Február 2015, 12:03 • 2 min
Ukrajina zavedie plávajúci kurz hryvny a zreviduje rozpočet

KYJEV - Ukrajinská centrálna banka sa zaviazala, že zavedie flexibilný výmenný kurzu domácej meny hryvny. Potvrdila to šéfka banky Valeria Gontarevova. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Medzinárodný menový fond (MMF) totiž predbežne schválil Ukrajine dodatočnú finančnú pomoc vo výške 17,5 miliardy USD (15,47 miliardy eur), ktorá bude súčasťou 40-miliardového balíka pomoci od ďalších zahraničných veriteľov. Podmienkou tejto pomoci sú reformy.
      

MMF pritom už v minulosti viackrát odporučil Kyjevu, aby zaviedol plávajúci kurz hryvny a znížil dotácie do energetiky. Tieto kroky by jej mohli pomôcť pri riešení finančnej nestability. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v súvislosti s dohodou o finančnej pomoci od MMF pripomenul, že je podmienená veľmi ťažkými reformami, ktoré sa týkajú tak energetického sektora, ako aj boja proti korupcii, zníženia výdavkov štátu a obmedzenia byrokracie.
      

Jaceňuk očakáva, že pomoc od zahraničných veriteľov pomôže stabilizovať finančnú situáciu v krajine, ktorá čelí ozbrojenému konfliktu s proruskými separatistami vo východných regiónoch. Premiér dodal, že ukrajinská ekonomika by na budúci rok mohla začať rásť, ak sa podarí zastaviť "ruskú agresiu" a reformy budú úspešné.
      

Ministerka financií Natalia Jareskova zase v súvislosti s dohodou o finančnej pomoci a reformách uviedla, že vláda podrobí revízii rozpočet, ktorý počíta so schodkom vyšším ako 4 % hrubého domáceho produktu (HDP). Dohodu medzi Ukrajinou a MMF musí ešte schváliť predstavenstvo fondu. Jeho šéfka Christine Lagardeová dúfa, že sa ňou bude zaoberať ešte pred koncom februára. Dodala, že ukrajinský reformný program je veľmi ambiciózny a nesmie so sebou aj riziká, ale zároveň je podľa nej reálny. 
      

Najväčším rizikom pre tento program je "geopolitický vývoj, ktorý môže ovplyvniť dôveru na trhoch", skonštatovala Lagardeová. Dodatočnú úverová linka od MMF je súčasťou medzinárodného finančného balíka pre Ukrajinu vo výške 40 miliárd USD, spresnila Lagardeová, ale nepovedala, či sa na ňom bude podieľať aj Rusko.
      

Čo sa týka ďalších veriteľov, USA už napríklad ponúkli Ukrajine úver vo výške 2 miliárd USD nad rámec vlaňajšej pôžičky vo výške 1 miliardy USD, ak sa dohodne s MMF. A Európska únia by mala Kyjevu požičať celkovo 3,4 miliardy USD.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies