Ukrajina zašle upútavku na ruský dokument o Kryme do Haagu

NETKY.SK • 12 Marec 2015, 08:49 • 2 min
Ukrajina zašle upútavku na ruský dokument o Kryme do Haagu

KYJEV - Iba tri dni po tom, čo ruská televízia Rossija 1 zverejnila upútavku na zatiaľ neodvysielaný nový dokument Krym: Cesta do vlasti prišla dnes reakcia z Kyjeva.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk nariadil na zasadaní vlády v Kyjeve rezortu spravodlivosti, aby trailer a po odvysielaní aj celý dokument postúpil Medzinárodnému trestnému súdu v Haagu, informovala v pôvodnom materiáli z Kyjeva tlačová agentúra MTI.

 

Zo zverejnenej ukážky, v ktorej Vladimir Putin približuje pozadie rozhodnutia o pripojení polostrova Krym k Ruskej federácii, vyplýva, že sa v Moskve pre tento postup rozhodli už v noci na 23. februára 2014, keď museli zachraňovať život vtedajšieho ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča, ktorého by inak v Kyjeve očakávala eliminácia.

 

 

Ukrajinský premiér pred kolegami z vlády uviedol, že si trailer pozrel aj osobne a dospel k záveru, že film bude možné využiť v Haagu ako dôkaz ruských zločinov voči jeho krajine. V tejto súvislosti pripomenul platné uznesenie ukrajinského parlamentu, ktoré zaväzuje odovzdať všetky materiály preukazujúce podobné činy, vrátane anexie polostrova Krym, práve súdu v Haagu. Podľa Jaceňuka obsah filmu zaujme aj sudcov Haagu, pretože poskytuje odpoveď na otázku, kto nariadil anexiu Krymu, kto nesie za to zodpovednosť.

 

"Potom aj my nakrútime film, ktorý ponesie názov Krym - Zločin a trest," poznamenal ukrajinský premiér narážajúc na slávny román svetoznámeho ruského spisovateľa Fiodora Dostojevského.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies