Ukrajina zaplatila Rusku za dodávky plynu ďalších 15 miliónov

NETKY.SK • 20 Marec 2015, 11:09 • 2 min
Ukrajina zaplatila Rusku za dodávky plynu ďalších 15 miliónov

MOSKVA - Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Naftogaz dnes oznámila, že zaplatila Rusku ďalší preddavok vo výške 15 miliónov USD (14,05 milióna eur) za dodávky plynu. Rovnakú sumu uhradil Naftogaz v utorok 17. marca. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Ukrajina musí platiť za dodávky ruského plynu vopred. Dôvodom sú minulé spory o cenu a nezaplatené účty za dodaný plyn.

 

Gazprom v utorok po zaplatení prvých 15 miliónov USD uviedol, že na základe aktuálnych požiadaviek Naftogazu predplatená suma zodpovedá dodávkam na sedem dní.

 

Ukrajina v súčasnosti čerpá plyn z Ruska na základe podmienok takzvaného zimného balíka, na ktorom sa Kyjev dohodol s Ruskom a Európskou úniou v októbri minulého roka. Zimný balík však trvá len do apríla, čo znamená, že Ukrajina musí uzatvoriť s Ruskom novú dohodu.

 

Kyjev už naznačil, že plánuje diskutovať o znížení cien za dodávky plynu, ako aj o zvýšení poplatkov za tranzit ruského plynu minimálne o 30 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies