Ukrajina zakázala používanie ruských vakcín. Kremeľ im poslal jasný odkaz

NETKY.SK • 10 Február 2021, 06:19 • 2 min
Ukrajina zakázala používanie ruských vakcín. Kremeľ im poslal jasný odkaz

KREMEĽ - Ruskí predstavitelia sa domnievajú, že napriek odmietavému postoju sa na Ukrajine nachádza množstvo ľudí, ktorí by sa chceli dať zaočkovať ruskou vakcínou proti koronavírusu Sputnik V.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Informuje o tom web gazeta.ru. Ukrajinský parlament koncom januára schválil zákon, ktorý povoľuje registráciu očkovacích látok používaných v Spojených štátoch, Číne, Japonsku či Európskej únii, no zakazuje ruské vakcíny proti koronavírusu.

 

Iným krajinám sa ujde viac
„Pozícia ukrajinského vedenia je založená na nedôvere v spoľahlivosť ruskej vakcíny a je to pravdepodobne pozícia absolútnej menšiny. Pokiaľ prezident Zelenskij nechce kúpiť naše vakcíny, iní dostanú viac,“ vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

 

Podľa neho je momentálny dopyt po ruskej vakcíne celosvetovo veľmi veľký a súčasná výroba ho zatiaľ nedokáže uspokojiť.

 

Prečítajte si tiež: Vláda spustila rokovania s Ruskom o vakcíne Sputnik V. Už čoskoro by sa mal spustiť registračný proces, tvrdí SNS

 

Rusko už pracuje na tretej vakcíne
Ukrajinsko-ruské vzťahy sa značne zhoršili po ruskej anexii Krymu v roku 2014 a pre pretrvávajúci konflikt na východe Ukrajiny so separatistami podporovanými Ruskom.

Práve najrozľahlejšia krajina sveta bola prvá, ktorá zaregistrovala vakcínu proti koronavírusu Sputnik V vyvinutú Gamalejovým národným výskumným centrom.

 

Neskôr novosibirské centrum Vector zaregistrovalo druhú ruskú vakcínu EpiVacCorona.

 

img

Ruský prezident Vladimir Putin koncom vlaňajška prezradil, že v štádiu príprav sa momentálne nachádza aj tretia ruská vakcína.

 

Mohlo by vás zaujímať: Vláda spustila rokovania s Ruskom o vakcíne Sputnik V. Už čoskoro by sa mal spustiť registračný proces, tvrdí SNS

 

Vakcínou Sputnik V začína bez schválenia Európskej liekovej agentúry očkovať už Maďarsko, ktoré ju povolilo na svojom území. Do krajiny už dorazilo prvých 40 tisíc kusov očkovacej látky, s ktorou v prvej vlne zaočkujú 20 tisíc Maďarov

 

Podobne sa ruskou vakcínou začalo očkovať aj v Iráne, kde vláda pre spory so Západom odmietla očkovať svojich obyvateľov americkými či britskými vakcínami. 

 

Prečítajte si viac: V Maďarsku schválili vakcínu Sputnik V
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies