Ukrajina začína sťahovanie svojich mierových síl z Kosova

NETKY.SK • 3 August 2022, 20:56 • 2 min
Ukrajina začína sťahovanie svojich mierových síl z Kosova

BELEHRAD – Ukrajina začne sťahovanie svojich síl z mierovej misie pod vedením NATO v Kosove, informoval v stredu spravodajský portál RBK-Ukrajina s odvolaním sa na zdroje z ukrajinského vojenského velenia.

slovakia

left justify in out

TASR správu prevzala od tlačovej agentúry Reuters. Ukrajina má v súčasnosti v Kosove kontingent 40 vojakov ako súčasť misie Kosovo Force (KFOR) pod vedením NATO.

 

 

     

Mierová misia NATO bola do Kosova vyslaná v roku 1999 po tom, ako 78-dňová bombardovacia kampaň Aliancie prinútila srbské jednotky ukončiť zásahy proti tamojším Albáncom. Bývalá južná provincia Srbska sa potom vydala na cestu nezávislosti. Kosovo jednostranne vyhlásilo nezávislosť v roku 2008, pričom ho uznalo viac ako 100 krajín vrátane Ukrajiny, piatich členských štátov Európskej únie, Ruska a Číny.

 

      

Vláda v Belehrade, ktorá nezávislosť Kosova odmieta, na pôde OSN už trikrát odsúdila ruskú inváziu a uznáva Ukrajinu ako celok. Srbsko, ktoré je takmer úplne závislé od ruského plynu, sa však tiež odmieta pripojiť k sankciám proti Moskve.

 

Možno vás zaujme: Kosovo oznámilo odloženie nových pravidiel na hraniciach so Srbskom



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies