Ukrajina vzdala hold likvidátorom následkov havárie v elektrárni v Černobyli

NETKY.SK • 14 December 2014, 19:43 • 2 min
Ukrajina vzdala hold likvidátorom následkov havárie v elektrárni v Černobyli

KYJEV - Ukrajina dnes vzdala hold likvidátorom následkov havárie v jadrovej elektrárni v Černobyli, ktorá sa odohrala v roku 1986 a stala sa jednou z najzávažnejších katastrof v dejinách ľudstva.

slovakia

left justify in out

Ukrajina si obetavosť likvidátorov havárie na treťom bloku elektrárne pripomína od roku 2006 každý rok vždy 14. decembra ako spomienku na ukončenie výstavby ochranného sarkofágu nad poškodeným reaktorom.

 

Prezident Petro Porošenko v dnes vydanom vyhlásení uviedol, že Ukrajina niesla a nesie najväčšiu ťarchu pri odstraňovaní následkov havárie v černobyľskej elektrárni. Dodal, že riešenie týchto problémov si vyžaduje mobilizáciu vedeckých pracovníkov, štátu,  ale aj medzinárodného spoločenstva.

 

Zdôraznil, že v prvom rade sa treba postarať o ľudí, ktorí haváriu prežili alebo odstraňovali jej následky. Za prioritu označil aj bezpečnostné opatrenia okolo komplexu a vybudovanie spoľahlivého sarkofágu nad zničeným reaktorom.

 

Jadrové elektrárne na Ukrajine majú v súčasnosti spolu 15 blokov, z ktorých momentálne funguje 14. Pätnásty v poradí - prvý blok elektrárne v Chmeľnyckom - by mali po oprave znovu uviesť do prevádzky v pondelok.

 

Začiatkom decembra vyvolalo pomerne veľké znepokojenie vyhlásenie ukrajinského premiéra Arsenija Jaceňuka, keď s odstupom niekoľkých dní informoval o núdzovom vypnutí tretieho bloku záporožskej jadrovej elektrárne. Minister energetiky Volodymyr Demčyšyn potom ubezpečil ukrajinskú i svetovú verejnosť, že nehoda z 28. novembra nebola vážna a nedošlo ani k úniku radiácie. 

 

Agentúra TASS s odvolaním sa na Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (MAAE) uviedla, že 3. decembra dostala od ukrajinskej strany správu o odstávke reaktora č. 3, ktorú si vynútil skrat v transformačnej stanici. V dôsledku toho sa reaktor automaticky odstavil. Vzhľadom na to, že nedošlo k úniku radiácie a ani k uvoľneniu rádioaktívnych častíc, incidentu bola podľa stupnice MAAE priradená nula.
 

Podľa medzinárodného dohovoru, prijatého po havárii v jadrovej elektrárni v Černobyli z roku 1986, by každá krajina mala MAAE nahlásiť nehodu vo svojej atómovej elektrárni, ak by mohla mať dôsledky pre ďalšie štáty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies