Ukrajina vraj zastavila dovoz ruského plynu

NETKY.SK • 11 November 2013, 18:01 • 2 min
Ukrajina vraj zastavila dovoz ruského plynu

MOSKVA/KYJEV - Ukrajina zastavila od piatka dovoz ruského plynu pre spor o jeho cenu. Pre agentúru Reuters to v pondelok povedali zdroje z ruského plynárenského odvetvia a zo spoločnosti Gazprom, ktorá má monopol na export plynu. Prepravu do Európy cez Ukrajinu to podľa zdrojov zatiaľ neovplyvnilo. Rusko približne polovicu svojich dodávok plynu do Európy prepravuje cez Ukrajinu.

slovakia

left justify in out

"Naftogazu sa od piatku nič nedodalo," uviedol zdroj z plynárenského odvetvia s odkazom na ukrajinskú štátnu energetickú spoločnosť, ktorá nakupuje ruský plyn. Zdroj z ukrajinského plynárenstva tiež povedal, že prevádzkovateľ plynovodov Ukrtransgaz v piatok prikázal Naftogazu zastaviť nákupy ruského plynu. Predstaviteľ firmy Gazprom však konštatoval, že tranzit ruského plynu k európskym zákazníkom cez Ukrajinu pokračuje. "Všetky žiadosti na export sa plnia," povedal.

Ukrajina platí za plyn z Ruska približne 400 USD za tisíc kubických metrov, čo je jedna z najvyšších cien v Európe. Kyjev preto žiada Moskvu o zmiernenie podmienok. Tento spor vyvolal obavy z novej vojny o cenu plynu, podobnej ako boli tie počas zimných období v roku 2006 a v roku 2009, ktoré spôsobili prerušenie dodávok na Ukrajinu a do zvyšku Európy.
(1 EUR = 1,3394 USD)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies