Ukrajina v piatok zastavila dovoz plynu z Ruska

NETKY.SK • 12 November 2013, 13:12 • 2 min
Ukrajina v piatok zastavila dovoz plynu z Ruska

KYJEV - Ukrajina v piatok (8. 11.) zastavila dovoz ruského plynu. Dôvodom je ďalší spor týkajúci sa ceny komodity. Transport ruského plynu do Európy cez ukrajinské územie však zatiaľ nie je ohrozený. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z odvetvia a ruského plynárenského koncernu Gazprom.

slovakia

left justify in out

"Od piatka Naftogaz nedostal žiadne dodávky plynu," uviedol zdroj z odvetvia. Naftogaz je štátna energetická firma, ktorá nakupuje ruský plyn. Zastavenie nákupu plynu z Ruska mal Naftogazu v piatok nariadiť prevádzkovateľ ukrajinských plynovodov Ukrtransgaz. Zastavenie odberu plynu z Ruska prichádza v čase, keď má Kyjev podpísať obchodnú a asociačnú dohodu s Európskou úniou (EÚ), s čím Moskva nesúhlasí. Ukrajina chce dohodu podpísať koncom novembra.

Nárast obáv európskych odberateľov o zastavenie dodávok z Ruska prichádza v čase, keď druhý najväčší dodávateľ komodity do Európy, Nórsko, znižuje túto zimu produkciu z dôvodu modernizácie zariadení na plynových poliach. Ukrajinský magnát Dmytro Firtaš, ktorý sa dohodol s Gazpromom na kúpe 5 miliárd kubických metrov (m3) plynu, ktoré chce uskladniť v podzemných zásobníkoch, plyn z Ruska stále dostáva, ako uviedol jeho hovorca. Hovorca odmietol konkretizovať objem, ale zdroj z ruského plynárenského priemyslu uviedol, že v súčasnosti ide o veľmi malý objem. Plyn uskladnený v podzemných zásobníkoch sa využíva počas zimy, aby pomohol pokryť zvýšený dopyt počas vykurovacej sezóny.

Približne polovica dodávok plynu z Ruska do Európy ide cez ukrajinské územie. Nemenovaný predstaviteľ Gazpromu povedal pre Reuters, že tranzit plynu európskym odberateľom cez Ukrajinu pokračuje a spor s Kyjevom na neho nemá žiaden vplyv. Gazprom aj Naftogaz sa odmietli vyjadriť k správe o zastavení dodávok ruského plynu Ukrajine. Kyjev sa snaží hľadať aj alternatívnych dodávateľov. Ukrajina dostáva denne 4,4 milióna m3 z Poľska a 4 milióny m3 z Maďarska. Ukrajinský zdroj uviedol, že krajina denne posiela do Európy okolo 219 miliónov m3 plynu.

Gazprom už minulý mesiac varoval, že Ukrajina mešká s platením za dodávky plynu. Výkonný riaditeľ Gazpromu Alexej Miller koncom októbra uviedol, že Ukrajina mala najneskôr 1. októbra zaplatiť za augustové dodávky plynu 882 miliónov USD (658,5 milióna eur), čo sa nestalo. Ak v dohľadnom čase nezaplatí, bude musieť platiť za dodávky plynu vopred.

Hovorca Gazpromu Sergej Kuprijanov minulý týždeň uviedol, že ruský koncern dostal "niekoľko menších splátok, zatiaľ je však príliš skoro hovoriť o splatení celého dlhu". Reagoval tým na vyhlásenie ukrajinského ministra energetiky Eduarda Stavického, ktorý uviedol, že Naftogaz začal Gazpromu splácať dlh a "tieto splátky by mali vyriešiť súčasný problém ". Podľa médií však Naftogaz doteraz Gazpromu splatil menej než 10 % z celkového dlhu.

Ukrajina platí približne 400 USD za 1000 m3 plynu z Ruska, čo je jedna z najvyšších cien v Európe. Kyjev žiada Moskvu o zníženie ceny, ktorú považuje za premrštenú, a snaží sa obmedzovať dodávky z Ruska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies