Ukrajina už myslí na zimu, plánuje zvýšiť dovoz plynu z Európy

NETKY.SK • 27 Júl 2015, 16:08 • 2 min
Ukrajina už myslí na zimu, plánuje zvýšiť dovoz plynu z Európy

KYJEV - Ukrajina plánuje v auguste zvýšiť dovoz zemného plynu z Európy s úmyslom zväčšiť tvorbu zásob pre nasledujúcu zimu. Povedal to v pondelok ukrajinský minister energetiky Volodymyr Demčyšyn.

slovakia

left justify in out

Minister na brífingu uviedol, že Kyjev chce z Európy dovážať zhruba 40 mil. kubických metrov denne. Júlový ukrajinský dovoz plynu z Európy je na úrovni 24 mil. kubických metrov denne. Ukrajina prerušila import ruského zemného plynu tento mesiac pre spor o jeho cenu. Stala sa tak závislá iba na svojej vlastnej ťažbe a dovoze z Európy.


V súčasnosti Kyjev zväčšuje zásoby plynu tempom 35 až 40 mil. kubických metrov denne, ale plánuje zvyšovať ich v auguste tempom 52 až 53 mil. kubických metrov denne. Podľa predstaviteľov energetického sektora však musí ukrajinská firma Ukrtransgaz, ktorá má monopol na prepravu plynu, denne jeho zásoby zvyšovať o približne 60 mil. kubických metrov.

 

Je to podľa nich potrebné na to, aby zaručila, že má dostatok plynu na uspokojenie dopytu počas zimy. Zároveň to Kyjev potrebuje na zabezpečenie plynulého exportu ruského plynu na európske trhy cez ukrajinské územie. Približne polovica ruského exportu plynu do Európy prechádza cez Ukrajinu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies