Ukrajina uviedla, že Rusko jej dlhuje stovky miliónov dolárov za rozmiestnenie flotily na Kryme

NETKY.SK • 24 Jún 2020, 13:15 • 2 min
Ukrajina uviedla, že Rusko jej dlhuje stovky miliónov dolárov za rozmiestnenie flotily na Kryme

KIEV - Ukrajina verí, že Rusko by jej malo zaplatiť niekoľko stoviek miliónov dolárov za prenájom vojenských základní na Kryme.

slovakia

left justify in out

100 miliónov dolárov ročne

Námestník ministra zahraničných vecí Ukrajiny Vasily Bodnar uviedol, že Rusko by malo Ukrajine zaplatiť 100 miliónov dolárov ročne za nasadenie čiernomorskej flotily na Kryme. Diplomat vysvetlil, že Rusko jednostranne zrušilo dohodu o dislokácií flotily.

 

"Sme presvedčení, že by dohoda mala byť stále platná, pretože sa Rusi nedodržiavali právne postupy a porušili medzinárodné právo tým, že sa uchýlili k pokusu o okupáciu ukrajinského územia", - dodal Bodnar.

 

img

 

Čiernomorská flotila na Kryme

Po páde ZSSR zostala čiernomorská flotila súčasťou ruských ozbrojených síl. Nachádza sa na vojenských základniach na území Krymu.

 

V roku 2010 podpísali prezidenti Ruska a Ukrajiny dohodu o predĺžení prenájmu základní pre lode Čiernomorskej flotily na Kryme o 25 rokov.

 

V roku 2014 však Rusko anexovalo Krym a prestalo platiť peniaze za prenájom vojenských základní.

 

img

 

Referendum o štatúte Krymu sa konalo 16. marca 2014. Väčšina voličov sa vyslovila za pripojenie k Rusku. 18. marca Krym a mesto Sevastopoľ boli vyhlásené za subjekty Ruskej federácie. Kyjev ani väčšina medzinárodného spoločenstva však tento krok neuznali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies