Ukrajina uvalila moratórium na ruský dlh

NETKY.SK • 18 December 2015, 13:44 • 2 min
Ukrajina uvalila moratórium na ruský dlh

KYJEV - Ukrajina uvalila moratórium, teda odklad splatnosti, na dlhopisy v držbe Ruska v objeme 3 mld. USD a na komerčný dlh vo výške 507 mil. USD voči ruským bankám. Oznámil to v piatok ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.

slovakia

left justify in out

Dlhopisy sú splatné 20. decembra. Moratórium bude v platnosti "až dovtedy, kým prijmú naše návrhy na reštrukturalizáciu alebo do prijatia rozhodnutia príslušným súdom... Sme pripravení na to, že Rusko podnikne súdne kroky," povedal Jaceňuk.


Ukrajinské ministerstvo financií zároveň uviedlo, že trvá na svojom štvrtkovom vyjadrení, že Ukrajina zostáva zaviazaná k rokovaniam o konsenzuálnej reštrukturalizácii. Moskva ešte vo štvrtok vyhlásila, že čaká na ponuku z Kyjeva. Medzinárodný menový fond už skôr klasifikoval tieto záväzky ako oficiálne.

 

Podľa Ruska to podporuje jeho pozíciu v spore s Ukrajinou. Kyjev tvrdí, že dlh voči Rusku je komerčný a mal by byť súčasťou reštrukturalizačného plánu, na ktorom sa Ukrajina dohodla s inými veriteľmi. Krajina zároveň zopakovala, že záväzky voči Rusku, ktoré sú splatné 20. decembra, neuhradí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies