Ukrajina uhradila časť svojho dlhu za ruský plyn

NETKY.SK • 7 November 2013, 15:29 • 2 min
Ukrajina uhradila časť svojho dlhu za ruský plyn

KYJEV - Ukrajina začala ruskej spoločnosti Gazprom uhrádzať dlhy za augustové dodávky plynu. Potvrdil to samotný Gazprom, avšak s tým, že platby pokrývajú zatiaľ len zlomok z 882 mil. USD dlhu. Od konca októbra až do súčasnosti ukrajinská štátna ropná a plynárenská spoločnosť Naftogaz previedla ruskému dodávateľovi celkovo 75,2 mil. USD.

slovakia

left justify in out

Ukrajinský minister pre energetiku Eduard Stavitsky koncom uplynulého mesiaca priznal, že Naftogaz mešká s platbou za ruský plyn. V rozhovore s novinármi povedal, že Kyjev vždy platil svojim partnerom, a tak to bude aj tentokrát. Gazprom bol podľa slov svojho predsedu správnej rady Alexeja Millera "hlboko znepokojnený" nahromadenými nedoplatkami Ukrajiny za dodávky ruského plynu. "Je to katastrofálny stav, keďže podľa zmluvy bude mať porušenie zmluvných podmienok týkajúcich sa platby za následok zavedenie schémy zálohových platieb za dodávky plynu. Tento problém musíme riešiť okamžite a natrvalo," konštatoval pred časom Miller. 

Spor týchto dvoch krajín o ceny dodávok plynu viedol počas zimy 2006 a 2009 k plynovej kríze, keď Moskva zastavila dodávky nie iba na Ukrajinu, ale do celej Európy, čo niektoré krajiny prinútilo hľadať si alternatívne zdroje energií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies