Ukrajina tvrdí, že hrozí únik radiácie!

NETKY.SK • 6 August 2022, 19:36 • 2 min
Ukrajina tvrdí, že hrozí únik radiácie!

ZÁPOROŽ - Podľa ukrajinského prevádzkovateľa po poškodení jadrovej elektrárne v Záporoží hrozí únik rádioaktivity.

slovakia

left justify in out

Ukrajinský štátny podnik Enerhoatom uviedol, že došlo k "vážnemu poškodeniu" niektorých objektov Záporožskej jadrovej elektrárne na juhovýchode Ukrajiny. Poškodený bol aj kábel elektrického vedenia, v dôsledku čoho prestal fungovať jeden z reaktorov.

 

„Existuje tiež riziko, že dôjde k úniku vodíka a rádioaktívnych látok a vysoké je aj nebezpečenstvo vzniku požiaru," varoval Enerhoatom na sociálnej sieti Telegram.

 

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) sa už celé týždne snaží o to, aby mohol Záporožskú elektráreň navštíviť tím jej inšpektorov. Ukrajinská strana však takýto krok odmieta pre obavy, že by to v očiach medzinárodného spoločenstva legitimizovalo ruskú okupáciu elektrárne.

 

Podľa MAAE odišli krátko pred piatkovými útokmi z elektrárne zamestnanci ruskej štátnej jadrovej spoločnosti Rosatom. Ukrajinskí pracovníci tam však zostali a elektráreň, ktorá má šesť reaktorov s celkovým výkonom zhruba 6 000 MW, stále produkuje elektrickú energiu.


 Ak by ostreľovanie zasiahlo reaktor v prevádzke, mohlo by to mať podobné dôsledky ako použitie atómovej bomby, varovalo ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí.

 

Viac o ostreľovaní sa dočítate tu: Najväčšia jadrová elektráreň v Európe je pod paľbou, Moskva a Kyjev sa obviňujú z jadrového terorizmu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies