Ukrajina: Televíziu NewsOne obsadili ľudia v maskáčoch, OBSE protestuje

NETKY.SK • 4 December 2017, 18:05 • 2 min
Ukrajina: Televíziu NewsOne obsadili ľudia v maskáčoch, OBSE protestuje

KYJEV - Neznáme osoby v maskovacích uniformách už druhý deň blokujú sídlo ukrajinského spravodajského kanála NewsOne v Kyjeve, ktorého šéfa obviňujú z "urážlivých výrokoch" na adresu tzv. euromajdanu.

slovakia

left justify in out

Euromajdan boli protivládne protesty a občianske nepokoje na Ukrajine, ktoré v krajine vypukli 21. novembra 2013 a vyvrcholili v polovici februára 2014 zosadením vtedajšieho proruského vedenia. Nepokoje si vyžiadali desiatky obetí na životoch a zranených.

 

Ako informovala agentúra TASS, spravodajské vysielanie NewsOne prerušené síce nebolo, ale vedenie televíznej stanice vo svojom vyhlásení uviedlo, že jej redaktori sú nútení pracovať v podmienkach psychologického nátlaku.

 

Majiteľom NewsOne je nezaradený poslanec ukrajinského parlamentu Jevhen Murajev, ktorý uviedol, že útok na televízny kanál súvisí s jeho redakčnou politikou - NewsOne totiž veľmi často kritizuje súčasné ukrajinské vedenie.

 

Na udalosti spojené s NewsOne reagoval ukrajinský prezident Petro Porošenko, podľa ktorého ide o neprijateľný nátlak na médiá.

Blokádou televíznej stanice NewsOne je znepokojená aj Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Jej predstaviteľ pre slobodu médií Harlem Désir situáciu označil za neprijateľnú a uviedol, že ide o útok na slobodu slova, ktorý sa nedá ničím ospravedlniť. Désir podľa agentúry Ukrinform vo svojom vyhlásení vyzval ukrajinské vedenie, aby podniklo všetky dostupné kroky a zabezpečilo tak rešpektovanie slobody slova, obnovilo bezpečné pracovné prostredie pre redaktorov a vytvorilo podmienky pre ničím neobmedzovanú činnosť vysielateľa.

 

S výzvou prestať s blokádou NewsOne sa na "radikálov" obrátil aj ukrajinský premiér Arsen Avakov. Vo svojom mikroblogu na sieti Twitter však pritom Avakov označil Murajeva za "provokatéra", a obvinil redakciu z provokovania. "Majitelia a redaktori kanála by mali prestať provokovať ľudí," apeloval Avakov, ktorý vyzval radikálov, ktorí redakciu blokujú, aby svoju akciu ukončili, lebo "z ničomníkov netreba robiť trpiteľov".

 

Agentúra TASS dodala, že vedenie NewsOne podalo trestné oznámenie, vyšetrovanie sa však stále nezačalo.

 

Ako pripomínajú ruské médiá, na Ukrajine nejde o prvý prípad tohto druhu. V podobnej situácii sa 2. septembra 2016 ocitla aj televízia Inter, ktorej priestory neznámi páchatelia podpálili. Prípad sa nevyšetruje. Majiteľom tejto televízie je opozičný politik Serhij Liovočkin.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona