Ukrajina si zatiaľ nevymohla nižšie ceny za plyn

NETKY.SK • 28 Október 2010, 07:34 • 2 min
Ukrajina si zatiaľ nevymohla nižšie ceny za plyn

Ukrajina si zatiaľ nevymohla nižšie ceny za plyn

slovakia

left justify in out

Rusko a Ukrajina sa napriek pôvodným plánom ukrajinskej vlády zatiaľ nedohodli na novom kontrakte v oblasti dodávok plynu, ktorý by chudobnej Ukrajine znížil cenu za dodávky suroviny. Súčasný stav tak naďalej vyvoláva neistotu vzhľadom na možný nový konflikt na začiatku budúceho roka.
      Podľa ruského premiéra Vladimira Putina, ktorý dnes rokoval v Kyjeve o bilaterálnej spolupráci, však obe krajiny budú v rokovaniach pokračovať, čím podľa pozorovateľov naznačil, že Rusko má stále záujem vymeniť prípadné ďalšie zníženie cien plynu pre Ukrajinu za kontrolu nad ukrajinským systémom plynovodov.
      Ukrajina je vysoko závislá od dovozu ruského plynu. V roku 2009 po spore o ceny síce podpísala 10-ročnú dohodu, no podľa Kyjeva bola táto dohoda finančne nevýhodná. V apríli, keď už bol pri moci proruský prezident Viktor Janukovyč, sa krajiny dohodli na určitých zľavách, ani to ale neumožnilo Kyjevu udržať cenu plynu pre domáci trh na nízkej úrovni a od augusta plyn zdražel o 50 %.
      Ruský plynárenský gigant Gazprom informoval, že je ochotný Ukrajine cenu za dodávky plynu opäť znížiť, ak získa podiel v plynovodnej sieti Ukrajiny. To je obchod, na ktorý Kyjev zatiaľ odmieta pristúpiť, keďže by potom stratil výhodnú vyjednávaciu pozíciu.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona