Ukrajina si pripomína tretie výročie vypuknutia protestov na Majdane

NETKY.SK • 21 November 2016, 09:35 • 2 min
Ukrajina si pripomína tretie výročie vypuknutia protestov na Majdane

KYJEV - Na Ukrajine sa v týchto dňoch obávajú teroristických útokov. Riziko sa zvýšilo v súvislosti s výročím vypuknutia protivládnych protestov spred troch rokov. Podľa agentúry RIA Novosti to uviedol dnes poradca ukrajinského ministra vnútra Zorjan Škirjak.

slovakia

left justify in out

Ukrajinská polícia očakáva, že na 400 masových zhromaždeniach pri príležitosti tretieho výročia tzv. euromajdanu sa zíde v celej krajine okolo 66.000 ľudí.

 

Škirjak na svojej stránke na Facebooku napísal, že o ochranu verejného poriadku sa počas osláv Revolúcie dôstojnosti bude v Kyjeve starať 6000 policajtov. Dodal, že úroveň ohrozenia terorizmom je momentálne zvýšená.

 

Dejiskom protivládnych protestov sa pred tromi rokmi stalo hlavné kyjevské Námestie nezávislosti, známe aj ako Majdan. Protesty vypukli po tom, ako vtedajší premiér Mykola Azarov oznámil, že vláda pozastavuje prípravy na podpísanie zmluvy o pridružení Ukrajiny k EÚ. Na námestí sa okamžite zišli prívrženci eurointegrácie Ukrajiny a žiadali zmenu tohto rozhodnutia.

 

Neskôr tam došlo aj k potýčkam - i ozbrojeným - medzi demonštrantami a poriadkovými orgánmi, pričom došlo k obetiam na životoch a zraneniam.

 

Zodpovednosť za smrť viac ako 100 ľudí nové ukrajinské vedenie pripísalo vtedajšej vláde na čele s proruským prezidentom Viktorom Janukovyčom. Na streľbe do davu demonštrantov sa podľa súčasnej vlády v Kyjeve podieľali príslušníci elitných jednotiek Berkut. Berkut i Janukovyč svoju vinu popierajú.

 

Tieto masové akcie vyvolalo rozohnanie nočného študentského mítingu, ktorý sa konal 30. novembra 2013 v centre Kyjeva, ako aj potýčky radikálov s ukrajinskou políciou pri kancelárii prezidenta z 1. decembra 2013.

 

Pod tlakom demonštrácií a celkovej situácie došlo 22. februára 2014 na Ukrajine k zmene mocenských pomerov. Ukrajinský parlament vtedy zbavil Janukovyča prezidentských právomocí. Ten potom - v obave o vlastný život - z Ukrajiny ušiel do Ruska, kde sa stále zdržiava.

 

Ako pripomenula agentúra Ukrinform, Ukrajina si dnes pripomína Deň dôstojnosti a slobody. V predvečer osláv vydal ukrajinský prezident Petro Porošenko vyhlásenie, v ktorom uviedol, že za uplynulé tri roky bol položený "základ novej Ukrajiny" a nový štát sa začal rozvíjať.

 

Za výdobytky revolúcie Porošenko označil vytvorenie bojaschopných ozbrojených síl, slobodu slova a rešpektovanie všetkých ďalších práv a slobôd, a to aj v čase vojenského konfliktu v Donbase. Poukázal aj na vytvorenie novej hliadkovacej polície a nezávislého úradu na boj s korupciou, zavedenie systému elektronických tendrov, podniknutie prvých krokov k decentralizácii a majetkové priznania štátnych úradníkov a poslancov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona