Ukrajina si pripomína 26. výročie jadrovej katastrofy v Černobyle

NETKY.SK • 26 Apríl 2012, 11:19 • 2 min
Ukrajina si pripomína 26. výročie jadrovej katastrofy v Černobyle

Ukrajina si pripomína 26. výročie jadrovej katastrofy v Černobyle - Svet Pri príležitosti 26.

slovakia

left justify in out

img

Pri príležitosti 26. výročia jadrovej katastrofy v ukrajinskom Černobyle sa dnes začala výstavba obrovského oceľového plášťa, ktorý zakryje pozostatky zničeného černobyľského reaktora.
      Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dnes slávnostne položí základný kameň stavby, ktorá by mala byť hotová v roku 2015. Po jej dokončení sa začne náročná a riziková práca na rozoberaní zvyškov reaktora a odstraňovaní množstva rádioaktívneho odpadu po katastrofe z 26. apríla 1986.
      Reaktor číslo 4 jadrovej elektrárne v Černobyle vybuchol o 01.23 h miestneho času (00.23 h SELČ) počas cvičenia na mimoriadne situácie. Rádioaktívny spad sa rozšíril nad väčšinu Európy a desaťtisíce ľudí prinútil utiecť zo svojich domovov v najťažšie postihnutých oblastiach Ukrajiny, Bieloruska a západného Ruska.
      Explóziou sa uvoľnilo približne 400-krát viac rádioaktivity, ako po zhodení americkej atómovej bomby na japonské mesto Hirošima. Desaťtisíce ľudí ochoreli a kedysi nedotknuté lesy a poľnohospodárska pôda stále zostávajú kontaminované. Odhaduje sa, že na následky katastrofy zomrelo od 10.000 po viac než 100.000 ľudí.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies