Ukrajina si koniec druhej svetovej vojny po prvý raz pripomenula už 8. mája

NETKY.SK • 8 Máj 2015, 15:51 • 2 min
Ukrajina si koniec druhej svetovej vojny po prvý raz pripomenula už 8. mája

KYJEV - Bez ukrajinského národa by nebolo možné vyhrať druhú svetovú vojnu, preto nikto nemá právo privlastniť si víťazstvo nad fašizmom, navyše ho zneužiť na mocenské ciele.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Na slávnostnom zasadaní ukrajinského parlamentu pri príležitosti 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny v Európe to dnes v Kyjeve vyhlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko, o ktorého vystúpení informovali tlačové agentúry DPA a MTI.
     

Na podujatí, ktoré sa uskutočnilo v rámci osláv konajúcich sa na Ukrajine po prvý raz 8. mája popri tradičných pietnych aktoch 9. mája, nechýbal generálny tajomník Pan Ki-mun. Medzi pozvanými mali byť aj vojnoví veteráni z radov červenoarmejcov i členov Ukrajinskej povstaleckej armády (UPA).
   

Najvyšší ukrajinský predstaviteľ hľadal v prejave paralely medzi druhou svetovou vojnou a súčasnou "ruskou agresiou" voči Ukrajine. "Agresívna politika nášho suseda si vyžiadala životy takmer 7000 ukrajinských občanov"... padlo 1675 vojakov, o život prišli tisícky civilistov, vyše 1000 osôb je nezvestných. "Po prvý raz po 70 rokoch opäť so zbraňou v ruke bránime našu krajinu, suverenitu nášho štátu a jeho územnú celistvosť," zdôraznil Petro Porošenko.
     

Prezident postsovietskej republiky oslovil prítomných veteránov a adresoval im slová, že zrejme netušili, že do života ich vnukov a pravnukov vstúpi po 70 rokoch vojna z Východu. Našťastie nejde o vojnový konflikt podobných rozmerov ako bola druhá svetová vojna, ale jeho motívy sú rovnaké - mocenské ciele, sny o opätovnom získaní niekdajších území a tvrdenia o údajnej ochrane práv ľudí hovoriacich rovnakým jazykom, vyplynulo z Porošenkových slov.
     

Podľa jeho názoru tieto úvahy Moskvy najviac poškodili práve rusky hovoriacich občanov Ukrajiny, ktorých podstatná väčšina žije v Doneckej kotline.
     

Ešte pred zasadaním zákonodarného zboru sa Petro Porošenko a Pan Ki-mun zúčastnili na slávnostnom otvorení kyjevskej výstavy o 70. výročí víťazstva nad fašizmom na starom kontinente, a to v miestnom Múzeu Veľkej vlasteneckej vojny.
     

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk sa vo videoposolstve, ktoré odvysielala tamojšia televízia, vyjadril, že vojna, ktorú Rusko vedie voči Ukrajine, je historickým zločinom,. "Agresora, ktorý narušuje cudzie územie, postihne osud hitlerovského režimu," formuloval predseda ukrajinskej vlády.
   

Boje na východe Ukrajiny pokračovali aj napriek oslavám Dňa víťazstva. Podľa hovorcu ukrajinských ozbrojených síl Andrija Lysenka padli v uplynulých 24 hodinách ďalší dvaja ukrajinskí vojaci a ďalších 26 utrpelo zranenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies