Ukrajina: Separatisti začali s odsunom ťažkých zbraní, Kyjev to spochybňuje

NETKY.SK • 24 Február 2015, 09:32 • 2 min
Ukrajina: Separatisti začali s odsunom ťažkých zbraní, Kyjev to spochybňuje

Kyjev 24. februára (TASR) - Povstalci samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) na východe Ukrajiny začali dnes o 09.00 h moskovského času odsun ťažkej techniky od demarkačnej čiary. Podľa agentúry TASS o tom informoval predstaviteľ ministerstva obrany DĽR Eduard Basurin.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

K rovnakému kroku pristúpili aj proruskí separatisti v susednej samozvanej Luhanskej ľudovej republike (LĽR).

Agentúra Ukrinform však v tejto súvislosti citovala ukrajinského vojenského analytika Dmytra Tymčuka, podľa ktorého "ide o imitáciu odsunu". Na fakt, že presun bojovej techniky na iné stanovište nie je odsunom, upozornila bojujúce strany na východe Ukrajiny prednedávnom aj OSN.

 

Tymčuk na svojej facebookovej stránke vysvetlil, že separatisti sťahujú ťažkú bojovú techniku len na malú vzdialenosť do tyla, na mnohé dobre zamaskované odstavné plochy - väčšina z nich sa nachádza v obciach a na súkromných pozemkoch.

 

Agentúra TASS však tvrdí, že povstalci v oblasti Debaľceva, Horlivky, Donecka a Teľmanova majú dnes v pláne odsun asi 96 kusov delostreleckých zbraní typu D-30. Velenie Ľudových milícií v LĽR chce na poludnie začať v okolí Debaľceva s odsunom raketometov.

 

Obe strany konfliktu podpísali 20. februára plán s konkrétnymi opatreniami na podporu a dodržiavanie prímeria a odsun ťažkej vojenskej techniky od demarkačnej čiary.

 

Kým povstalci tvrdia, že svoje zbrane stiahnu v súlade s dohodou, kyjevské vedenie už v pondelok deklarovalo, že s odsunom ťažkej bojovej techniky začne až po úplnom zastavení paľby.

 

Podľa agentúry UNIAN ostreľovanie pozícií vládnej armády pokračovalo aj v noci nadnes, a to v oblasti Debaľceva, Donecka a Mariupola. Sporadickú paľbu hlásili aj z okolie obce Šyrokyne a mesta Novoazovsk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies