Ukrajina sa znovu pokúsi o zriadenie tribunálu pre vyšetrovanie letu MH17

NETKY.SK • 31 Júl 2015, 06:47 • 2 min
Ukrajina sa znovu pokúsi o zriadenie tribunálu pre vyšetrovanie letu MH17

NEW YORK - Ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin vo štvrtok vyhlásil, že päť krajín, vyšetrujúcich zrútenie lietadla malajzijských aerolínií na východe Ukrajiny spred roka, sa znovu pokúsi získať súhlas Bezpečnostnej rady OSN so zriadením medzinárodného tribunálu, ktorý by stíhal osoby zodpovedné za pád lietadla.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Klimkin v interview pre tlačovú agentúru AP povedal, že hlavný argument Ruska pri stredajšom vetovaní rezolúcie o zriadení súdu bol ten, že je to "unáhlený" a "predčasný" krok, lebo výsledky vyšetrovania sa neočakávajú skôr ako v októbri. Takže päť krajín sa potom znovu pokúsi o schválenie rezolúcie v BR OSN, dodal šéf ukrajinskej
Ruská misia pri OSN zatiaľ Klimkinove vyjadrenia nekomentovala.


Ukrajina a Západ majú podozrenie, že let MH17 spoločnosti Malaysia Airlines z holandského Amsterdamu do malajzijského Kuala Lumpur zasiahla raketa zem-vzduch vystrelená 17. júla 2014 ruskými vojakmi alebo Ruskom podporovanými separatistickými povstalcami. Stroj sa zrútil v konfliktom zmietanej Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, pričom zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Rusko obvinenia odmieta.


Podľa Klimkinových slov päť krajín - Ukrajina, Malajzia, Austrália, Holandsko a Belgicko - je presvedčených, že medzinárodný tribunál je "politicky a právne najlepšou možnosťou", pretože by bol plne zodpovedný, transparentný a nezávislý.


"Nemienime sa v tom vzdať," uviedol Klimkin pre agentúru AP a dodal: "Do dvoch mesiacov budeme mať záverečnú a rozhodujúcu správu - a čo povie Rusko o dva mesiace? Určite sa pokúsime znova, máme aj podporu medzinárodného spoločenstva."


Podľa Ukrajiny i Západu lietadlo bolo zostrelené raketovým systémom známym ako Buk. Predstavitelia americkej vlády tvrdia, že povstalcom mohlo poskytnúť technickú pomoc pri obsluhe systému práve Rusko.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies