Ukrajina sa zaujíma o plyn z Rumunska

NETKY.SK • 19 Máj 2015, 15:24 • 2 min
Ukrajina sa zaujíma o plyn z Rumunska

KYJEV - Ukrajina sa zaujíma o import plynu z Rumunska, aby diverzifikovala dodávky plynu do krajiny.

slovakia

left justify in out

V utorok to uviedol Ihor Prokopiv, prezident spoločnosti Ukrtransgaz. "Oni (Rumunsko) hľadajú trhy, kým tento plyn je pre nás zaujímavý z pohľadu diverzifikácie (dodávok),“ povedal. Podľa jeho slov bude mať Rumunsko v roku 2016 k dispozícii na export 2 mld. metrov kubických plynu.

 

Ukrajina väčšinu svojich potrieb kryje ruským plynom. Začala však nakupovať aj od EÚ, aby zmiernila svoju závislosť na Moskve a ušetrila časť nákladov. Podľa spoločnosti Ukrtransgaz prichádza 50 % importu plynu na Ukrajinu zo Slovenska, z Poľska a z Maďarska. Rumunsko už exportuje plyn do Moldavska, ktoré s Ukrajinou susedí. Plynovod, ktorý spája Rumunsko a Moldavsko môže ročne prepraviť 1,5 mld. metrov kubických plynu. 

 

V apríli Ukrajina podpísala s Ruskom dohodu o lacnejšom plyne. V období od apríla do júna platí Ukrajina 248 USD za tisíc metrov kubických plynu. Počas uplynulej zimy Ukrajina platila za rovnaké množstvo 329 USD.

 

(1 EUR = 1,1389 USD)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies