Ukrajina sa stala súčasťou rozšírenej spolupráce NATO

NETKY.SK • 12 Jún 2020, 20:06 • 2 min
Ukrajina sa stala súčasťou rozšírenej spolupráce NATO

BRUSEL/BRATISLAVA - Severoatlantická aliancia prehlbuje spoluprácu s Ukrajinou, ktorú v piatok zaradila medzi svoje partnerské krajiny s rozšírenými možnosťami spolupráce, oznámilo NATO. Slovenská republika takýto krok víta.Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR

slovakia

left justify in out

Napĺňanie cieľov 

Rozhodnutie podporené všetkými spojencami je podľa rezortu ocenením doterajšej významnej spolupráce Ukrajiny s NATO. Kyjevu umožní napĺňať ciele zvyšovania interoperability ozbrojených síl prostredníctvom účasti na konkrétnych programoch a vojenských cvičeniach Aliancie.

 

img

Ukrajinský prezident Petro Porošenko (vpravo) a generálny tajomník NATO

Jens Stoltenberg.

 

Väčší prístup Ukrajiny do organizácie 

Ukrajina sa ako partner NATO s rozšírenými možnosťami spolupráce (EOP) bude môcť zúčastňovať na väčšom počte programov a cvičení Aliancie a bude mať väčší prístup k jej vybraným tajným informáciám, vyplýva z piatkového oznámenia NATO. Dosiaľ boli účastníkmi tohto programu Fínsko, Austrália, Švédsko, Jordánsko a Gruzínsko.

 

img

 

Pomoc už poskytuje dlhodobo

Diplomati zdôraznili, že nový štatút pre Ukrajinu nie je ďalším krokom smerom k jej členstvu v NATO. Ako provokáciu však toto rozhodnutie zrejme bude vnímať Rusko, ktoré dlho kritizuje rozširovanie NATO smerom na východ. Ukrajina je už roky partnerom NATO, poskytuje vojakov pre misie Aliancie v Afganistane a v Kosove a zúčastňuje sa na vybraných manévroch.

 

img

 

Dôležitá krajina pre stabilitu NATO v Európe

MZVaEZ SR doplnilo, že Slovensko uznáva územnú celistvosť a nezávislosť Ukrajiny v jej medzinárodne uznaných hraniciach, pričom demokratická a stabilná Ukrajina je dôležitá pre zachovanie bezpečnosti a stability celého euroatlantického priestoru. SR pomáha na Ukrajine v praktickej oblasti aj prostredníctvom Zvereneckého fondu NATO pre likvidáciu nevybuchnutej munície a nástražných výbušných systémov (EOD/C-IED), v ktorom je vedúcou krajinou. Ide o prejav solidarity s Ukrajinou sužovanou ozbrojeným konfliktom i o dôkaz našich spôsobilostí prispieť k budovaniu bezpečnosti v krajine.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona