Ukrajina pozastavuje oficiálne kontakty s Bieloruskom

NETKY.SK • 28 August 2020, 13:47 • 2 min
Ukrajina pozastavuje oficiálne kontakty s Bieloruskom

KYJEV - Ukrajinský minister zahraničných vecí uviedol, že Kyjev pozastaví všetky oficiálne kontakty s Bieloruskom, kým sa situácia v krajine nestabilizuje.

slovakia

left justify in out

Diplomatické vzťahy pokračujú

Dialóg medzi Ukrajinou a Bieloruskom bol pozastavený, uviedol na piatkovom brífingu ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba.

 

"Môžem vás o tom oficiálne informovať. Sledujeme vývoj situácie. A až keď budeme presvedčení, že kontakty s Bieloruskom nespôsobia Ukrajine reputačné, morálne ani etické straty, tieto kontakty sa obnovia," uviedol.

 

Vedúci diplomatického oddelenia tiež uviedol, že Volodymyr Zelenskyj naposledy hovoril s bieloruským vodcom Alexandrom Lukašenkom pred voľbami v republike.

 

"Medzi prezidentmi teraz nie sú žiadne kontakty a neplánujeme ich. Neporušujeme vzťahy s Bieloruskom, pozastavujeme prípravy na usporiadanie oficiálnych stretnutí medzi našimi krajinami. Neexistujú dôvody na prerušenie diplomatických vzťahov," uviedol Kuleba.

 

Zároveň dodal, že v prípade potreby môžu byť rokovania o mierovom procese na Donbase presunuté z Minska na iné miesto. Minské dohody sú balíček opatrení, ktorých cieľom bolo zastavenie bojov medzi ukrajinskou armádou a vojenskými silami proruských separatistov. Rokovania sa zvyčajne konali v hlavnom meste Bieloruska, avšak kvôli pandémii koronavírusa všetky stretnutia prebiehajú online.

 

img

 

Čo sa deje v Bielorusku

V Bielorusku prebiehajú protestné akcie a štrajky od 9. augusta. Začali sa po prezidentských voľbách, v ktorých zvíťazil úradujúci prezident Alexandr Lukašenko. Vládne v krajine od roku 1994 a nové prezidentské obdobie bude pre neho už šieste. 

 

Demonštranti sa domnievajú, že výsledky volieb boli sfalšované. Vyžadujú usporiadanie nových prezidentských volieb v krajine. Výsledky volieb okrem iného spochybňuje aj Európska únia (EÚ).

 

Ministri zahraničia členských štátov EÚ sa dohodli na uvalení sankcií na približne 20 popredných predstaviteľov z Bieloruska podozrivých z volebného podvodu a zásahu proti demonštrantom v krajine.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies