Ukrajina požaduje odškodné za obete útoku v Himalájach

NETKY.SK • 25 Jún 2013, 07:26 • 2 min
Ukrajina požaduje odškodné za obete útoku v Himalájach

KYJEV - Ukrajinská vláda v pondelok odsúdila krvavý útok na horolezcov pod pakistanskou osemtisícovkou Nanga Parbat, pri ktorom zahynuli 10 cudzinci vrátane troch Ukrajincov a dvoch Slovákov, pričom tiež oznámila, že od Pakistanu požaduje odškodnenie rodín obetí.

slovakia

left justify in out

Podľa vyjadrenia hovorcu ministerstva zahraničných vecí Jevhena Perebyjnisa odovzdali zástupcovi Pakistanu na Ukrajine nótu vyzývajúcu na kompenzácie a potrestanie páchateľov. Sobotňajšiu masakru v tábore na úpätí deviatej najvyššej hory sveta pritom označil za "teroristický útok".

Trojicu mŕtvych Ukrajincov identifikovali ako Ihora Sverhuna, Dmytra Koňajeva a Bodaviho Košajeva pochádzajúcich z Charkova. Podľa vyjadrenia šéfa miestneho zväzu alpinistov Gennadija Kopijku pre ukrajinské médiá v rámci rovnakej skupiny zahynuli aj dvaja Slováci - Anton Dobeš a Peter Šperka. Pakistanské úrady však informácie o slovenských obetiach zatiaľ nepotvrdili. 

Údajní moslimskí fundamentalisti horolezcov prepadli ešte v sobotu večer miestneho času v ťažko prístupnej oblasti na úpätí himalájskej veľhory, ktorá bola doteraz považovaná za bezpečnú. Predseda Pakistanského klubu alpinizmu Manzúr Husajn pre agentúru AFP uviedol, že miestne úrady na útok zareagovali evakuáciou zvyšných približne 40 horolezcov z Nanga Parbat a zrušením všetkých ďalších výstupov počas tohtoročnej letnej sezóny. K útoku sa prihlásila pakistanská odnož Talibanu, pričom údajne malo ísť o pomstu za útoky amerických diaľkovo riadených lietadiel. Okrem troch Ukrajincov a dvoch Slovákov podľa oficiálnych zdrojov zahynuli aj dvaja Číňania, Litovčan, Nepálčan a horolezec s dvojakým americko-čínskym občianstvom. Jedenástou obeťou sa stal jeden z ich pakistanských vodcov. Telá mŕtvych cudzincov dopravili v nedeľu do Islamabadu, odkiaľ ich budú posielať do krajín pôvodu. Polícia v spolupráci s armádou medzitým spustila rozsiahle pátranie po páchateľoch útoku v oblasti, ktorá je podľa policajného predstaviteľa Mohammada Navída inak "najpokojnejšou v Pakistane" a podobná udalosť sa v nej "doteraz nikdy nestala".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies