Ukrajina potrebuje ešte 5 miliárd m3 plynu, aby prečkala zimu

NETKY.SK • 11 September 2014, 16:31 • 2 min
Ukrajina potrebuje ešte 5 miliárd m3 plynu, aby prečkala zimu

KYJEV - Ukrajina potrebuje ďalších 5 miliárd kubických metrov (m3) plynu, aby bez problémov prečkala nadchádzajúcu zimnú sezónu. Dnes to vyhlásil ukrajinský vicepremiér Volodymyr Groisman. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Ukrajina je vysoko závislá od ruského plynu. Moskva však v polovici júna zastavila dodávky komodity pre cenový spor s Kyjevom. Ukrajina požiadala o pomoc Európsku úniu, aby jej pomohla kompenzovať nedostatok plynu.

 

Európske plynárenské spoločnosti ohlásili pokles dodávok plynu z Ruska do Poľska a na Slovensko. Špekuluje sa, že Moskva chce týmto spôsobom narušiť reverzný tok na Ukrajinu. Ruský plynárenský koncern Gazprom však tvrdí, že objem dodávok je v súlade s platnými kontraktmi.

 

"Bude nám chýbať 5 miliárd kubických metrov," uviedol Groisman. Ukrajinská vláda sa bude snažiť vykompenzovať nedostatok znížením vykurovacích teplôt pre domácnosti, obmedzením dodávok pre priemysel a nahradzovaním plynu iným druhom paliva, dodal Groisman.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies