Ukrajina podpísala dohodu o nákupe ruského plynu v 2. kvartáli

NETKY.SK • 2 Apríl 2015, 08:17 • 2 min
Ukrajina podpísala dohodu o nákupe ruského plynu v 2. kvartáli

KYJEV - Ukrajina dnes podpísala dohodu o nákupe ruského plynu počas 2. štvrťroka. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo energetiky s tým, že cena plynu bola stanovená na 248 USD (230,59 eura) za 1000 kubických metrov (m3). Informovali o tom agentúra Reuters a server ru-facts.com.

slovakia

left justify in out

Na rozdiel od ceny, ktorá je približne o 25 % nižšia, než cena, ktorú ukrajinská energetická spoločnosť Naftogaz platila ruskému plynárenskému koncernu Gazprom v 1. štvrťroku, sa ostatné podmienky dohodnuté v rámci takzvaného zimného balíka z októbra 2014 nemenia, dodalo ministerstvo. V 1. kvartáli platila Ukrajina Rusku za dodávky plynu 329 USD/1000 m3.

 

Ako v tejto súvislosti uviedol ukrajinský minister energetiky Volodymyr Demčyšyn, dohoda predstavuje ekonomicky rozumnú trhovú cenu, ktorá je nižšia aj v porovnaní s cenou za reverzné dodávky plynu z Európskej únie. Dočasná dohoda podľa neho síce pokrýva len 2. kvartál, no umožní Ukrajine začať šetriť surovinu na jesenné a zimné obdobie a zároveň položiť základy pre budúcu dohodu. O podmienkach dlhodobejšieho kontraktu by sa malo diskutovať tento mesiac v Berlíne.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies