Ukrajina po prvýkrát úplne naložila reaktor jadrovej elektrárne bez ruského paliva

NETKY.SK • 20 Júl 2018, 18:02 • 2 min
Ukrajina po prvýkrát úplne naložila reaktor jadrovej elektrárne bez ruského paliva

KYJEV - Konkrétne, pohonná jednotka bola naplnená palivovými kazetami americkej spoločnosti Westinghouse. Reaktor tretej pohonnej jednotky juhoukrajinskej jadrovej elektrárne, ktorá sa nachádza v regióne Mykolajiv, prvý v krajine, bol celkovo naplnený palivom výhradne od spoločnosti Westinghouse. O tom vo štvrtok oznámila spoločnosť TASS.

slovakia

left justify in out

V súčasnosti, na juhoukrajinskej jadrovej elektrárni diskutujú o prevode ďalších elektrární na americké palivo. Predtým, spoločnosť "Energoatom" predĺžila do roku 2025 dohodu s Westinghouse na dodávku jadrového paliva pre ukrajinské jadrové elektrárne.
     

V októbri minulého roka ukrajinská spoločnosť uviedla, že americký partner bude môcť zásobovať palivové sústavy pre 13 blokov ukrajinských jadrových elektrárni, ak dodávky z Ruska budú pozastavené. 
     

Na Ukrajine pôsobí 15 pohonných jednotiek na miestach štyroch jadrových elektrární. Všetky boli postavené sovietskymi špecialistami a navrhnuté pre palivové články, ktoré v súčasnosti vyrába Ruská spoločnosť TVEL. 
     

Prevádzkovateľ ukrajinských jadrových elektrární, spoločnosť "Energoatom", predtým informovala, že štyri pohonné jednotky jadrovej elektrárne Zaporizhžhya budú do roku 2020 úplne prevedené na palivo z USA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies