Ukrajina plánuje rozdeliť Naftogaz do konca roka

NETKY.SK • 13 Marec 2015, 11:37 • 2 min
Ukrajina plánuje rozdeliť Naftogaz do konca roka

KYJEV - Ukrajinská vláda plánuje do konca roka rozdeliť štátny energetický koncern Naftogaz a zo štátneho vlastníctva vyčleniť systém prepravy plynu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Uviedol to tento týždeň ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk s tým, že kontrolu nad určitým podielom v ukrajinskom systéme prepravy plynu by získali európski a americkí investori. Informovala o tom ruská agentúra TASS.

 

"Obraciame sa na našich západných partnerov," povedal Jaceňuk s tým, že Ukrajina prijala zákon o modernizácii systému na prepravu plynu. "Uznávaní americkí a európski investori budú mať možnosť získať v ukrajinskom prepravnom systéme podiely," dodal.

 

Ako uviedol, "pre Ukrajinu je veľmi dôležité, aby do konca roka maximálne zvýšila nákupy plynu z krajín Európskej únie, v letnom období nakúpila dostatok lacného plynu a dokončila rozdelenie Naftogazu na tri spoločnosti".

 

Ukrajinská ministerka financií Natalia Jaresková vo štvrtok (12.3.) uviedla, že Kyjev plánuje už tento rok spustiť privatizáciu mnohých štátnych firiem. "Do konca apríla by sme mali mať pripravený plán na reštrukturalizáciu štátnych podnikov a uskutočnenie privatizácie," povedala Jaresková. "Privatizáciu spustíme už tento rok," dodala. Ukrajina má približne 3300 štátnych firiem.

Najväčším štátnym podnikom je práve Naftogaz, ktorý má aj najväčšie dlhy. Deficit Naftogazu dosiahol na začiatku roka 6,8 miliardy USD (6,41 miliardy eur) a presiahol rozpočtový deficit Ukrajiny, ktorý sa pohybuje okolo 4,5 miliardy USD. Ukrajinská vláda však očakáva, že deficit Naftogazu sa jej do konca tohto roka podarí stlačiť zhruba na 2 miliardy USD.

 

Najväčšími dodávateľmi plynu pre Ukrajinu sú v súčasnosti štáty EÚ a Rusko, ktorého podiel na dodávkach plynu do susednej krajiny ale klesá. Zatiaľ čo v prvých dvoch mesiacoch minulého roka doviezla Ukrajina vyše 4 miliardy kubických metrov (m3) plynu výhradne z Ruska, tento rok pri zhruba rovnakom dovoze väčšiu časť importovala už z Európskej únie. Ako uviedla ukrajinská spoločnosť Ukrtransgaz, dcéra Naftogazu, zo 4,1 miliardy m3 plynu dovezeného v januári a vo februári viac než polovicu doviezla Ukrajina z EÚ prostredníctvom reverzného toku.

(1 EUR = 1,0613 USD)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies