Ukrajina plánuje od 1. apríla zastaviť nákup ruského plynu

NETKY.SK • 23 Marec 2015, 14:14 • 2 min
Ukrajina plánuje od 1. apríla zastaviť nákup ruského plynu

KYJEV - Ukrajina plánuje zastaviť nákup ruského plynu od 1. apríla 2015. Vyhlásil do dnes na brífingu ukrajinský minister energetiky Volodymyr Demčyšyn, ktorého cituje agentúra Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"V tomto okamihu nepotrebujeme kupovať ruský plyn. Jednoducho ho prestaneme nakupovať," povedal Demčyšyn.
     

Ukrajina podľa predchádzajúceho sobotňajšieho (21.3.) vyhlásenia ministra Demčyšyna verí, že jej Moskva zníži cenu za plyn, keďže Kyjev zvýšil jeho dovoz z Európskej únie (EÚ) a výrazne tak zredukoval svoju závislosť od dodávok komodity z Ruska.
     

Rusko a Ukrajina momentálne rokujú o novej dohode a cenách plynu, keďže platnosť dočasnej zmluvy o tzv. zimných dodávkach na konci marca skončí.
     

Ruský minister energetiky Alexander Novak v piatok (20.3.) po stretnutí so zástupcami Ukrajiny a EÚ uviedol, že rokovania o dodávkach plynu budú pokračovať v apríli.
     

Novak označil tieto rokovania za konštruktívne, hoci ide len o začiatok rozhovorov o tzv. letnom balíku dodávok plynu. Podľa neho ruská vláda zhodnotí zľavu na plyn pre 2. kvartál, no zároveň avizoval, že zmluvné ustanovenie, ktoré zaväzuje Ukrajinu k odberu plynu alebo zaplateniu penále, začne platiť od 1. apríla. Novak v tejto súvislosti vyzval Európsku komisiu (EK), aby zvážila pre Ukrajinu finančnú pomoc na nákup ruského plynu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona