Ukrajina odvolala po streľbe v Mukačeve vedenie colníkov v tamojšom regióne

NETKY.SK • 13 Júl 2015, 18:27 • 2 min
Ukrajina odvolala po streľbe v Mukačeve vedenie colníkov v tamojšom regióne

KYJEV - Štátna fiškálna služba Ukrajiny (DFS) odvolala v reakcii na sobotňajšie udalosti v Mukačeve kompletné vedenie tamojšieho colného úradu a avizovala, že uvoľnených predstaviteľov nahradia colníci z iných regiónov krajiny.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa rovnakého zdroja ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk nariadil šéfovi DFS Romanovi Nasyrovovi, aby uvoľnil všetkých colných zamestnancov na Zakarpatskej Ukrajine, a to od vedenia až po radových pracovníkov.
     

Predseda ukrajinskej vlády súčasne nariadil rezortu vnútra, aby dôsledne objasnil všetky okolnosti prestrelky a vyvodil z poznatkov trestnoprávne závery. Jeho apel sa týka tak možného zneužitia právomocí colníkmi, ako aj ich prípadnej účasti na pašovaní, o ktorom sa špekuluje v ukrajinských médiách.
     

V športovom klube v Mukačeve vypukla v sobotu potýčka medzi členmi Pravého sektora a stúpencami miestneho politika a ukrajinského poslanca Mychajla Laňa, ktorý patrí medzi oponentov radikálnych nacionalistov. Proti ozbrojencom Pravého sektora zasiahli aj ukrajinské bezpečnostné zložky, pričom vypukli ťažké boje za použitia automatických zbraní a granátometov. Pri prestrelke zahynuli dvaja členovia Pravého sektora a jeden civilista.
     

Slovenská polícia prijala ešte v sobotu opatrenia v súvislosti so streľbou, ku ktorej došlo v Mukačeve neďaleko slovenských hraníc. Informoval o tom viceprezident Policajného zboru SR Ľubomír Ábel.
     

Ešte v deň incidentu boli, ako uviedol pre TASR, prijaté opatrenia v súvislosti s ochranou štátnej hranice Slovenska a zaistením bezpečnosti jeho občanov. Podľa viceprezidenta boli posilnené policajné hliadky na ochranu štátnej hranice a doplnená výzbroj policajtov.
     

„Máme informácie, že osoby, ktoré sú podozrivé z tejto protiprávnej činnosti, neboli zadržané bezpečnostnými orgánmi na ukrajinskej strane a stále sa po nich pátra,“ informoval Ábel, že v sobotu prijaté opatrenia pretrvávajú.
     

Ábel pripomenul, že Mukačevo je zhruba 50 kilometrov od hraničných priechodov v Čiernej nad Tisou a vo Vyšnom Nemeckom. „Nevylučujeme predpoklad, že môžu byť v blízkosti štátnej hranice, ale nechcem to dramatizovať,“ priblížil.
     

Ukrajinský rezort vnútra označil medzičasom v Kyjeve za kľúčovú postavu sobotňajšej streľby bývalého, disciplinárne opakovane stíhaného a napokon uvoľneného príslušníka polície a aktuálne jedného z lídrov Pravého sektora Romana Stojku.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies