Ukrajina odoberá zo Slovenska o polovicu menej plynu

NETKY.SK • 15 Máj 2015, 12:23 • 2 min
Ukrajina odoberá zo Slovenska o polovicu menej plynu

BRATISLAVA - Ukrajina odoberá zo Slovenska prostredníctvom reverzného plynovodu Vojany - Užhorod o polovicu menej zemného plynu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Od 1. mája prepravujeme pre zákazníkov cez plynovod Vojany-Užhorod menšie objemy plynu, približne o polovicu menšie,“ uviedol pre portál vEnergetike.sk hovorca Eustreamu Vahram Chuguryan. Dôvody menšieho odberu plynu nechcel slovenský prepravca plynu konkretizovať. "Realizujeme prepravu plynu zákazníkom na základe nimi oznámených nominácií a nemáme možnosť skúmať ich obchodné rozhodnutia,“ dodal Chuguryan.


Ukrajinská strana prednedávnom pritom ešte na Slovensko tlačila, aby zrealizovalo reverzný chod plynu zo západu na východ na hlavnom plynovode, cez ktorý dodáva plyn pre krajiny Európy ruský Gazprom. Ukrajinci totiž chceli zo Slovenska odoberať viac plynu, ako umožňuje zrekonštruovaný plynovod Vojany-Užhorod, ktorý má v súčasnosti ročnú kapacitu 14,6 mld. metrov kubických. Ukrajinská spoločnosť Naftogaz vraj mala podľa agentúry Bloomberg zdôvodniť plánované zníženie dodávok plynu poklesom cien ropy a odstránením vývozných taríf, čo prispelo k zníženiu ceny dovozov z Ruska.


Podľa podpredsedu Európskej komisie zodpovedného za energetickú úniu Maroša Šefčoviča je správanie Ukrajincov pochopiteľné. "Každá spoločnosť sa snaží o čo najväčšiu rentabilitu svojich operácii a preto hľadí pri kúpe plynu primárne na cenu. Ak je ruský plyn pre Naftogaz lacnejší, tak je normálne, že zvýšia jeho odbery, samozrejme v rámci platných zmlúv,“ povedal v rozhovore pre portál vEnergetike.sk Šefčovič.


Eurokomisár má pochopenie aj pre nároky Ukrajincov v minulosti týkajúce sa navýšenia kapacity reverzného chodu plynu zo západu na východ. "Chápem správanie a požiadavku Naftogazu o čo najväčšiu kapacitu reverzného toku kvôli snahe ukrajinskej vlády o zvýšenie svojej energetickej bezpečnosti. Európska únia sa tiež snaží o diverzifikáciu svojich dodávok energií a preto spolupracujeme a podporujeme našich ukrajinských partnerov v ich snahách,“ konštatoval Šefčovič.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies