Ukrajina očakáva tento rok pokles ekonomiky o 5,5 %

NETKY.SK • 17 Február 2015, 15:35 • 2 min
Ukrajina očakáva tento rok pokles ekonomiky o 5,5 %

KYJEV - Ukrajina očakáva tento rok pokles ekonomiky o 5,5 %. Uviedol to dnes ukrajinský minister hospodárstva Aivaras Abromavičius. Informoval o tom spravodajský server Sputnik.

slovakia

left justify in out

"Tento rok predpokladáme pokles hrubého domáceho produktu (HDP) o 5,5 %, pričom vychádzame z toho, že konflikt na východe Ukrajiny sa čoskoro skončí," povedal minister. Odhad predstavuje zhoršenie pôvodnej prognózy vlády, ktorá ešte v decembri predpokladala, že tento rok klesne ekonomika o 4,3 %. Ozbrojený konflikt medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami, ktorý sa začal v minulom roku, však spôsobil ukrajinskej ekonomike obrovské škody. Za posledný kvartál sa HDP Ukrajiny medziročne prepadol o 15,2 % a krajina nie je bez zahraničnej pomoci schopná fungovať.
     

Ukrajinu zatiaľ držia nad vodou úvery zo zahraničia, najmä financie od Medzinárodného menového fondu (MMF). Fond v priebehu minulého týždňa predbežne schválil Kyjevu 4-ročnú úverovú linku za 17,5 miliardy USD (15,33 miliardy eur). Financie sú súčasťou väčšieho balíka od viacerých veriteľov v celkovej hodnote 40 miliárd USD. Podľa portálu wsj.com ministerka financií Natalia Jaresková v tejto súvislosti uviedla, že Ukrajina by chcela už v tomto roku od MMF získať okolo 10,8 miliardy USD.
     

Ukrajinská vláda zároveň predpokladá ďalšie zrýchlenie inflácie. Tá by mala tento rok podľa premiéra Arsenija Jaceňuka dosiahnuť 26 %. Kyjev pritom pôvodne počítal s tým, že inflácia sa tento rok oproti tomu predchádzajúcemu spomalí približne na 13 %. V roku 2014 dosiahla inflácia na Ukrajine 24,9 %, čo bola jej najvyššia úroveň za posledných 14 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies