Ukrajina očakáva plyn z Ruska od pondelka

NETKY.SK • 8 December 2014, 08:40 • 2 min
Ukrajina očakáva plyn z Ruska od pondelka

KYJEV - Ukrajina očakáva, že Rusko v pondelok obnoví dodávky plynu do krajiny. V nedeľu to uviedol ukrajinský minister energetiky Volodymyr Demčišin.

slovakia

left justify in out

Ruská spoločnosť Gazprom dostala od Ukrajiny vopred platbu za plyn v sume 378,22 mil. USD. "Zaplatili sme sumu za jednu miliardu metrov kubických plynu. Od pondelka začneme dostávať plyn,“ povedal minister. Kyjev zaplatil vopred za decembrové dodávky plynu v piatok neskoro večer. Podľa dohody medzi krajinami by dodávky mali začať na Ukrajinu prichádzať do 48 hodín.

 

Obnovenie dodávok plynu umožnila októbrová dočasná dohoda na novej cene za surovinu počas zimných mesiacov. Tú Moskva, Kyjev a EÚ stanovili na 378 USD za tisíc kubických metrov do konca roka a v prvom kvartáli budúceho roka na 365 USD. 

 

Od začiatku vykurovacej sezóny na konci októbra ukrajinské plynové rezervy poklesli o 17 % na 13,9 mld. metrov kubických. Vyplýva to z údajov ukrajinskej spoločnosti Ukrtransgaz z 1. decembra tohto roku. Demčišin zároveň uviedol, že Ukrajina denne spotrebuje viac než 200 mil. metrov kubických plynu. Z obmedzenej domácej produkcie krajina získava 55 mil. metrov kubických. Z rezerv pochádza 120 mil. metrov kubických plynu a zvyšok Ukrajina získava prostredníctvom reverzného toku plynu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies