Ukrajina nezačne s odsunom, kým sa nebude dodržiavať prímerie

NETKY.SK • 21 September 2014, 14:30 • 2 min
Ukrajina nezačne s odsunom, kým sa nebude dodržiavať prímerie

MOSKVA - Ukrajina nestiahne svoje jednotky, kým sa nebude dôsledne dodržiavať prímerie, na ktorom sa obe strany konfliktu dohodli 5. septembra. Prímerie je však opakovane porušované.

slovakia

left justify in out

Vyjednávači na rokovaniach o ukončení krízy na východe Ukrajiny sa v sobotu dohodli na vytvorení nárazníkovej zóny medzi ukrajinskými vládnymi silami a proruskými separatistami, zotrvaní svojich vojsk na pozíciách zaujatých k 19. septembru a stiahnutí ťažkých zbraní. 
     

Cieľom týchto opatrení je zabezpečiť na východnej Ukrajine trvalé prímerie v konflikte, ktorý si od polovice apríla vyžiadal už viac ako 3000 obetí na životoch.
     

Hovorca Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Andrij Lysenko dnes novinárom v Kyjeve vysvetlil, že vláda nebude diskutovať o implementácii dohody, kým nebude dosiahnuté úplné prímerie. Lysenko dodal, že napríklad v sobotu proruskí separatisti ostreľovali pozície ukrajinskej armády v blízkosti 22 miest a dedín.
     

Účastníci konfliktu v noci na sobotu v Minsku pod dohľadom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) podpísali memorandum, na základe ktorého malo v sobotu napríklad dôjsť k vytvoreniu 30 kilometrov širokej nárazníkovej zóny pozdĺž styčnej línie. Podľa dostupných informácií sa v teréne zatiaľ neobjavili náznaky realizácie tohto záväzku.
     

Obe strany sa v dokumente opäť zaviazali k prímeriu. Dohodli sa, že jednotky znepriatelených strán zostanú na pozíciách, ktoré zaujímali 19. septembra. Tretí bod memoranda hovorí o zákaze použitia všetkých druhov zbraní a zákaze útočných akcií. 
     

Memorandum predpokladá aj zákaz preletov bojového letectva nad bezpečnou zónou na Ukrajine. Zákaz sa týka aj zahraničných lietadiel - výnimku tvoria len stroje patriace OBSE.  
     

Bezpečná zóna je definovaná ako oblasť široká 30 kilometrov. Vznikne tak, že obe strany stiahnu svoju ťažkú bojovú techniku do vzdialenosti 15 kilometrov od styčnej línie, vysvetlila agentúra RIA Novosti. 
     

Obe strany sa dohodli, že budú pokračovať vo výmene zajatcov, a súhlasili aj s odsunom všetkých zahraničných žoldnierov zo zóny konfliktu.       
     

Memorandum oficiálne začalo platiť v okamihu podpísania; niektoré body, napríklad rozmiestnenie pozorovateľov OBSE či odsun ťažkej techniky, mali byť zrealizované do 24 hodín od podpísania dokumentu.
           

Hovorca RNBO dnes podľa agentúry UNIAN deklaroval, že ukrajinská armáda je pripravená stiahnuť svoje ťažké zbrane, ako to predpokladá minské memorandum, ak to isté urobia "povstalci a ruské jednotky". Zopakoval, že podmienkou pre tento krok je úplné zastavenie paľby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies