Ukrajina napriek referendu v Holandsku pokračuje v proeurópskom kurze

NETKY.SK • 7 Apríl 2016, 09:30 • 2 min
Ukrajina napriek referendu v Holandsku pokračuje v proeurópskom kurze

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes vyhlásil, že Ukrajina bude pokračovať v proeurópskom kurze aj napriek výsledku referenda v Holandsku, ktorého občania v stredajšom referende odmietli asociačnú dohodu EÚ s Ukrajinou.

slovakia

left justify in out

Vo svojom vyhlásení počas návštevy v Tokiu Porošenko prízvukoval, že referendum malo výlučne konzultatívny charakter. Podľa agentúry Reuters sa Porošenko snažil marginalizovať význam referenda, ktoré je nezáväzné, pričom však uviedol, že Ukrajina ho berie na vedomie.

 

Vyhlásil, že skutočným cieľom organizátorov plebiscitu nebolo poznať názor občanov Holandska na dohodu o pridružení medzi Ukrajinou a Európskou úniou, ale "bol to útok na jednotu Európy, útok na šírenie európskych hodnôt". Podľa Porošenka o tom svedčila aj diskusia, ktorá sa konala pred referendom.

 

Podľa agentúry UNIAN Porošenko vyjadril presvedčenie, že strategicky táto udalosť nie je prekážkou pre približovanie sa Ukrajiny k Európe. Vyhlásil, že Ukrajina bude pokračovať v implementácii dohody o pridružení a vytvorí podmienky pre zónu voľného obchodu s Európskou úniou. Tieto faktory označil za "cestu k modernizácii ukrajinského štátu a posilneniu jej nezávislosti".

 

Mnohí ukrajinskí politici sú presvedčení, že ich krajina si zaslúži zmluvu, a poukazujú na pokrok pri harmonizácii zákonov svojej krajiny s právnymi normami EÚ dosiahnutý od roku 2014, keď bol po masových demonštráciách zosadený proruský prezident Viktor Janukovyč a jeho vláda.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona