Ukrajina je v pohotovosti: Nepokoje v Kyjeve si vyžiadali 6 mŕtvych

NETKY.SK • 18 Február 2014, 18:00 • 2 min
Ukrajina je v pohotovosti: Nepokoje v Kyjeve si vyžiadali 6 mŕtvych

KYJEV - Bezpečnostné orgány varovali, že ak nepokoje do večera neutíchnu, použijú proti aktérom "všetky zákonné prostriedky".

slovakia

left justify in out

Násilné strety medzi demonštrantami a políciou v uliciach ukrajinského Kyjeva si v utorok vyžiadali najmenej šesť mŕtvych vrátane dvoch policajtov a niekoľko stoviek zranených. Aktuálny počet obetí na životoch uviedol ruský spravodajský portál RIA Novosti odvolávajúci sa na údaje ukrajinského ministerstva vnútra. Opozičné zdroje predtým informovali o najmenej troch zastrelených demonštrantoch, zatiaľ čo polícia potvrdila usmrtenie osoby v centrále vládnej Strany regiónov, ktorú sa prívrženci opozície pokúsili obsadiť. 

 

Dvaja policajti údajne zahynuli takisto na následky strelných poranení. Bezpečnostné orgány medzitým varovali, že ak nepokoje neutíchnu do šiestej večer miestneho času (17:00 SEČ), použijú proti aktérom "všetky zákonné prostriedky". Súčasťou mimoriadnych opatrení je prerušenie premávky v celej sieti kyjevského metra.

 

Strety medzi prívržencami opozície a políciou v centre Kyjeva nasledovali po tom, ako niekoľkotisícový dav zamieril k parlamentu, kde mali politici rokovať o požadovaných zmenách v ústave. Pochod bol spočiatku pokojný, situácia sa však zmenila po tom, ako sa niektorí účastníci pokúsili prelomiť zátarasy, na čo poriadkové sily podľa britského portálu BBC použili gumové projektily a poplašné granáty. Zdroje BBC tiež informovali, že demonštranti zaútočili na policajtov dlažobnými kockami a dymovnicami. Podľa RIA Novosti boli mnohí z nich vyzbrojení štítmi a palicami, pričom boli zahalení maskami. 

 

Utorňajší pochod mal vyvinúť nátlak na vládnych politikov, aby nebrzdili snahy o ústavnú reformu, ktorá by mala obmedziť právomoci prezidenta Viktora Janukovyča. Rokovanie parlamentu predtým zablokovali opoziční poslanci, ktorí obsadili pódium po tom, ako im znemožnili podať návrh uznesenia o vrátení ústavy do stavu spred roka 2004.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies