Ukrajina je údajne blízko k dohode o odpísaní dlhu

NETKY.SK • 25 August 2015, 08:48 • 2 min
Ukrajina je údajne blízko k dohode o odpísaní dlhu

KYJEV - Ukrajina je blízko k dohode so skupinou najväčších veriteľov o reštrukturalizácii dlhu. Súčasťou reštrukturalizačného plánu je podľa novín Wall Street Journal aj odpísanie 20 % istiny z dlhu vo výške približne 19 mld. USD. Noviny Wall Street Journal o tom informovali v pondelok s odvolaním sa na svoje zdroje.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Rokovania sa ťahali viac ako päť mesiacov, pričom problémovou témou bola práve otázka toho, či by sa mal ukrajinský dlh odpisovať, prípadne v akej výške. Noviny ďalej informovali, že o predbežnej dohode by mohli rokujúce strany informovať ešte tento týždeň.


Ukrajinské ministerstvo financií odmietlo komentovať detaily tejto správy a čísla nepotvrdili ani držitelia dlhopisov. "Finálna dohoda nie je, všetky možnosti ostávajú otvorené,“ povedal zástupca ukrajinského ministerstva financií. Trhy však už nejaký čas špekulujú o dohode, ktorá zahŕňa odpis vo výške 20 %. Ide o polovicu toho, čo Ukrajina pôvodne žiadala.


"Komisia (veriteľov) podporuje dohodu, keďže rozpoznala, že Ukrajina čelí veľmi špeciálnym okolnostiam. Ich pozícia je jasná: nikdy neverili, že odpísanie dlhu je nevyhnutné, napriek tomu, v snahe dosiahnuť dohodu, urobili významný ústupok,“ povedal zdroj agentúry Reuters. Odpis dlhu vo výške 20 % je v súlade s očakávaniami a znamená, že rokujúce strany sa stretli na polceste.

(1 EUR = 1,1497 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies