Ukrajina je pripravená podieľať sa na projekte európskej protiraketovej obrany

NETKY.SK • 24 November 2010, 12:42 • 2 min
Ukrajina je pripravená podieľať sa na projekte európskej protiraketovej obrany

Ukrajina je pripravená podieľať sa na projekte európskej protiraketovej obrany

slovakia

left justify in out

Ukrajina je pripravená podieľať sa na projekte európskej protiraketovej obrany. Uviedla to dnes tajomníčka ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Raisa Bohatyriovová.
      "Ukrajina nielen vyjadrila ochotu participovať na vytvorení európskeho systému protiraketovej obrany, ale navrhla aj využívanie svojich radarov. Ak (Severoatlantickú) alianciu zaujme tento návrh, určite sme pripravení spolupracovať," citovala Bohatyriovovú stanica BBC.
      Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen počas svojej nedávnej návštevy v Moskve uviedol, že Ukrajina by sa podobne ako Rusko mohla podieľať na programe protiraketovej obrany NATO.
      Na margo otázky členstva Ukrajiny v NATO Rasmussen konštatoval, že vláda v Kyjeve "mierne zmenila euroatlantickú orientáciu Ukrajiny a my to plne rešpektujeme".
      Ukrajina má dve radarové stanice - jednu v Sevastopole na Krymskom polostrove a druhú v Mukačeve v Zakarpatskej oblasti. Rusko malo zmluvu na využívanie týchto zariadení do roku 2008 a tvrdí, že sú zastarané.
      Prezident Viktor Janukovyč chce držať svoju krajinu mimo západných vojenských blokov a budovať bližšie vzťahy s Ruskom.

Zdroj: TASR/RIA Novosti



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona