Ukrajina sa s veriteľmi dohodla na odpísaní dlhu, Rusku neposkytne výhody

NETKY.SK • 27 August 2015, 14:18 • 2 min
Ukrajina sa s veriteľmi dohodla na odpísaní dlhu, Rusku neposkytne výhody

KYJEV - Ukrajina neponúkne Rusku lepšiu dohodu o splácaní jej dlhu než ostatným veriteľom. Dnes to vyhlásil premiér Arsenij Jaceňuk. Kyjev sa predtým dohodol so skupinou veľkých veriteľov na reštrukturalizácii dlhu vo výške 18 USD (15,8 miliardy eur. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Rusko v žiadnom prípade nedostane lepšie podmienky než ostatní veritelia," povedal dnes Jaceňuk na zasadnutí vlády. Kyjev by mal Rusku v decembri splatiť dlhopisy v hodnote 3 miliardy USD.

 

Ukrajinská ministerka financií Natalia Jaresková v stredu (26. 8.) uviedla, že Kyjev uzavrel so skupinou najväčších veriteľov obojstranne výhodnú dohodu. Dodala, že jej súčasťou je aj 20-% odpis istiny.

 

Táto dohoda je v súlade s cieľmi, ktoré má Ukrajina splniť v rámci dohody s Medzinárodným menovým fondom. "Každý vyšiel z tejto dohody dobre... Nie je to jednostranné víťazstvo, ale situácia „win-win“,“ vyhlásila ministerka. "Všetci sa teraz posunieme vpred bez toho, aby sa na hodnotu dlhopisov vzťahovalo akékoľvek ďalšie riziko,“ dodala.


Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk vo štvrtok avizoval, že Ukrajina dostala "dobré finančné správy". Na štvrtok zároveň zvolal mimoriadne zasadnutie vlády. Ukrajinská vláda čelí diere vo financovaní vo výške 15 mld. USD.
Tento týždeň sa objavili informácie, že Ukrajina je blízko k dohode so skupinou najväčších veriteľov o reštrukturalizácii dlhu.

 

Súčasťou reštrukturalizačného plánu je podľa novín Wall Street Journal aj odpísanie 20 % istiny z dlhu vo výške približne 19 mld. USD. Noviny Wall Street Journal o tom informovali v pondelok s odvolaním sa na svoje zdroje. Rokovania sa ťahali viac ako päť mesiacov, pričom problémovou témou bola práve otázka toho, či by sa mal ukrajinský dlh odpisovať, prípadne v akej výške. Trhy však už nejaký čas špekulovali o dohode, ktorá zahŕňa odpis vo výške 20 %. Ide o polovicu toho, čo Ukrajina pôvodne žiadala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies