Ukrajina čiastočne obnovila dodávky elektriny na Krym

NETKY.SK • 8 December 2015, 10:48 • 2 min
Ukrajina čiastočne obnovila dodávky elektriny na Krym

KYJEV - Ukrajina dnes čiastočne obnovila dodávky elektrickej energie na Krymský polostrov po tom, čo do energetickej sústavy zapojila jednu z prenosových liniek vysokého napätia v úseku Kachovka - Tytan. Informovala o tom agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na tlačovú službu Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Pre agentúru TASS to potvrdilo aj ruské ministerstvo energetiky, ktoré zastupovalo Krym na rokovaniach s Ukrajinou.

slovakia

left justify in out

Poslanec ukrajinského parlamentu Refat Čubarov spresnil, že s čiastočným obnovením dodávok elektriny súhlasili aj prívrženci energetickej blokády Krymského polostrova, ktorí celú situáciu spôsobili, keď v noci na 22. novembra výbuchom poškodili niekoľko stĺpov vedenia vysokého napätia.

 

RIA Novosti pritom uviedla, že prívrženci ukrajinského krajne pravicového hnutia Pravý sektor ešte v noci na pondelok zabránili technikom ukrajinskej energetickej spoločnosti Ukrenergo, aby zapojili opravené vedenie a obnovili dodávky elektriny na Krym. V pondelok počas dňa však pravicoví aktivisti už technikom umožnili, aby opravu dokončili. Vedenie vysokého napätia v Chersonskej oblasti na Ukrajine poškodili v noci na 22. novembra krymskotatárski aktivisti, ktorí ich tak vyradili z činnosti, čím úplne prerušili dodávky elektrickej energie z Ukrajiny pre Krymský polostrov.

 

V dôsledku tejto udalosti úrady na Kryme vyhlásili mimoriadny stav, ktorý by mohol trvať až do Nového roku. Rusko od začatia blokády prepravilo na anektovaný polostrov stovky dieselových generátorov, ktoré prednostne zásobujú zdravotnícke zariadenia a strategické podniky. Okrem toho pred takmer týždňom spustilo aj prvú líniu energomostu, ktorý na polostrov dodáva elektrickú energiu z Krasnodarského kraja na juhu Ruska. V dohľadnom čase by mala byť sprevádzkovaná aj druhá línia.

 

Podľa krymských úradov sú za energetickou blokádou aj lídri v Rusku nezaregistrovanej organizácie "Medžlis krymskotatárskeho národa" a jej vodca Mustafa Džemilev, poslanec ukrajinského parlamentu.

Agentúra RIA Novosti pripomenula, že Džemilev v minulosti organizoval blokádu dovozu potravín na Krym a vyhrážal sa údajne aj energetickou blokádou. V Rusku proti Džemilevovi vedú trestné konanie a tamojšie úrady mu za jeho extrémistické výroky na päť rokov zakázali vstup na ruské územie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies