Ukrajina chce od EÚ pôžičku 20 miliárd eur

NETKY.SK • 11 December 2013, 10:52 • 2 min
Ukrajina chce od EÚ pôžičku 20 miliárd eur

KYJEV - Ukrajina by chcela získať od Európskej únie pôžičku v hodnote asi 20 miliárd eur predtým, ako s ňou podpíše kľúčové dohody. V stredu to povedal ukrajinský premiér Mykola Azarov počas zasadnutia vlády.

slovakia

left justify in out

"Navrhujeme vyriešiť túto krízu ponukou na finančnú pomoc Ukrajine," vyhlásil. Novembrové rozhodnutie ukrajinskej vlády pozastaviť eurointegračný proces vyvolalo masové protesty. Významné dohody s EÚ mal ukrajinský prezident Viktor Janukovyč podľa pôvodného plánu podpísať na summite v litovskom Vilniuse, ktorý sa konal 28. a 29. novembra. Rozhodnutie podľa Azarova súviselo s nátlakom zo strany Ruska, keďže Ukrajina zvažuje pripojenie k ruskému projektu takzvanej eurázijskej bezcolnej zóny spolu s Kazachstanom a Bieloruskom. 

Už aj Janukovyč minulý týždeň povedal, že pred podpisom politickej a obchodnej dohody potrebuje Kyjev od EÚ balík finančnej a hospodárskej pomoci. Ukrajina totiž podľa neho nedokáže sama zvládnuť všetky ekonomické problémy. Janukovyč konkrétne spomenul obnovenie pomoci od Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky ako aj potrebu finančnej pomoci od EÚ na modernizáciu plynovodu. Od únie tiež žiada zrušenie obchodných obmedzení na dovoz niektorých ukrajinských tovarov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies