Ukrajina chce národnú digitálnu menu, nie vlastnú kryptomenu

NETKY.SK • 15 Január 2018, 14:12 • 2 min
Ukrajina chce národnú digitálnu menu, nie vlastnú kryptomenu

KYJEV – Národná banka Ukrajiny (NBU) uviedla, že zvažuje zavedenie digitálnej verzie svojej národnej meny hrivny, ktorá by však zatiaľ nebola založená na technológii blockchain.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Centrálna banka ešte minulý týždeň informovala, že študuje nové a inovatívne technológie ako súčasť projektu tzv. Bezhotovostnej ekonomiky, ktorého súčasťou je aj potenciálna e-hrivna.

 

NBU zdôraznila, že sa nesnaží vytvoriť vlastnú kryptomenu, ale elektronickú formu hrivny. Centrálna banka zároveň poznamenala, že možnosť založenia e-hrivny na techológii blockchain je stále v hre.

 

img

 

Národná banka Ukrajiny

 

Plány na digitálnu hrivnu ostro kontrastujú s aktivitami v susednom Rusku, kde vláda od roku 2015 uvažuje nad myšlienkou krypto-rubľov, ktoré by boli založené na technológii blockchain. Svoj zámer stať sa priateľskou zónou pre kryptomeny vyjadrilo aj Bielorusko, čo by prilákalo zahraničné investície.

 

Prebiehajúce legislatívne kroky zo strany zákonodarcov viedli k vytvoreniu špecializovanej pracovnej skupiny, ktorá má za úlohu preskúmať, ako by sa malo zaobchádzať s Bitcoinom a ostatnými kryptomenami podľa ukrajnských zákonov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies