Ukrajina by podľa Zemana nemala byť v NATO

NETKY.SK • 25 November 2014, 11:42 • 2 min
Ukrajina by podľa Zemana nemala byť v NATO

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman súhlasí s názorom, že Ukrajina by nemala vstúpiť do NATO. Krajina by mala byť neutrálna a malo by dôjsť k jej takzvanej "finlandizáci", teda k podriadenie zahraničnej politiky inému väčšiemu štátu so zachovaním vlastnej zvrchovanosti.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Zeman to v kazašskej metropole Astane povedal českým novinárom. "Pokiaľ ide o Ukrajinu, zastávam nemenný názor, že by malo dôjsť k jej neutralite a k jej takzvanej finlandizáci,“ vyhlásil český prezident.

 

Ako už názov finlandizácia napovedá, tento postup sa pôvodne uplatnil v prípade Fínska po druhej svetovej vojne. Menšia škandinávska krajina si vtedy zachovala štátnu suverenitu, významný vplyv na jej politiku však získal Sovietsky zväz. Krajina tak napríklad pod tlakom susednej veľmoci „dobrovoľne“ odmietla Marshallov plán, ktorého prostredníctvom Spojené štáty ponúkali pomoc s obnovou európskych krajín, ktoré postihla vojna. Oficiálne potom finlandizáciu potvrdila „zmluva o priateľstve, spolupráci a vzájomnej pomoci“ z roku 1948, ktorá Fínsko okrem iného zaviazala i k vojenskej pomoci Sovietskemu zväzu. 

 

Prezidentský hovorca Jiří Ovčáček však pojem „finlandizácia“ vysvetľuje inak. „Finlandizácia nie je definovaná ako podriadenie zahraničnej politiky inému štátu, ale ako neutrálny status, teda pomyselný most,“ odkázal hovorca SMS správou. Ministerstvo zahraničia sa zatiaľ nevyjadrilo, poobede sa tomu bude venovať na tlačovej konferencii. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies