Ukrajina bude podľa MMF potrebovať ďalších 15 miliárd USD

NETKY.SK • 10 December 2014, 12:33 • 2 min
Ukrajina bude podľa MMF potrebovať ďalších 15 miliárd USD

WASHINGTON - Ukrajina bude podľa najnovších výpočtov Medzinárodného menového fondu (MMF) potrebovať ďalších 15 miliárd USD (12,13 miliardy eur), aby sa udržala nad vodou. Fond zároveň upozornil západné vlády, že túto dieru musia čo najskôr zaplniť, aby sa Kyjev vyhol finančnému kolapsu. Informoval o tom na svojej internetovej stránke britský denník Financial Times.

slovakia

left justify in out

Výpočet MMF "obnažil" stav ukrajinskej ekonomiky a naznačil, akú finančnú záťaž predstavuje pre Kyjev vojna so separatistami, ktorí chcú dosiahnuť odtrhnutie východných regiónov od Ukrajiny a ich pripojenie k Rusku. Fond v apríli schválil záchranný balík pre Ukrajinu vo výške 17 miliárd USD, ktorý mal pokryť jej finančné potreby do roku 2016. Ale teraz tvrdí, že potrebuje ešte ďalších 15 miliárd USD.
      

Podľa nemenovaných západných predstaviteľov, ktorí sú zapojení do rokovaní, návrh na takéto masívne zvýšenie finančnej pomoci sa stretol len s "vlažnou podporou" veriteľov. Na príčine sú vlečúce sa hospodárske a administratívne reformy, ktoré sú podmienkou už prvého balíka finančnej pomoci.
      

Dôvodom, prečo bude Ukrajina potrebovať viac peňazí na svoju záchranu, je strmší pád jej ekonomiky. MMF odhaduje, že hrubý domáci produkt (HDP) Ukrajiny sa tento rok zníži o 7 %. A kolaps exportu do Ruska, ktoré bolo najväčším obchodným partnerom Ukrajiny, viedol k masívnemu odlivu kapitálu a vyčerpaniu devízových rezerv centrálnej banky v Kyjeve.
      

Separatistické regióny na východe sa pred začiatkom bojov podieľali takmer 16 % na výkone ukrajinskej ekonomiky. Bez dodatočnej finančnej pomoci bude Kyjev nútený prudko zredukovať svoj rozpočet, alebo vyhlásiť štátny bankrot. Ukrajina dostala od apríla od MMF a ďalších západných veriteľov 8,2 miliardy USD. Eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Pierre Moscovici potvrdil, že Európska komisia zvažuje poskytnutie ďalšieho záchranného balíka Kyjevu nad rámec už schválenej finančnej pomoci vo výške 1,6 miliardy eur. Kyjev žiadal Brusel o ďalšie 2 miliardy eur.
      

Ale taliansky minister financií Pier Carlo Padoan, ktorý v utorok (9.12.) predsedal rokovaniam svojich rezortných kolegov o finančnej situácii na Ukrajine, sa domnieva, že EÚ by mala zmobilizovať svoje finančné zdroje až potom, keď Kyjev "vyvinie väčšie úsilie pre zavádzaní reforiem".
      

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk, ktorý obhájil svoj post v nedávnych parlamentných voľbách, tvrdí, že jeho kabinet je pripravený uskutočniť nepopulárne reformy, vrátane ráznych škrtov vo výdavkoch, či tvrdých opatrení proti tieňovej ekonomike.
      

MMF podľa platných pravidiel však nemôže uvoľniť peniaze z úveru pre danú krajinu, ak nebude v nasledujúcich 12 mesiacoch schopná plniť si svoje záväzky. To znamená, že fond nebude môcť poslať Kyjevu peniaze, ak sa nepodarí vyriešiť jeho dodatočné financovanie a vyplniť 15-miliardovú medzeru. Rozsah finančných problémov Ukrajiny sa naplno ukázal až minulý týždeň, keď centrálna banka oznámila, že jej devízové rezervy sa do konca novembra znížili na 9 miliárd USD zo 16,3 miliardy eur na konci mája. Čiastočne k tomu prispel aj pokles cien zlata.
      

Misia MMF momentálne rokuje v Kyjeve s tamojšou vládou o budúcnosti záchranného programu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies