Ukrajina a Rusko si vymenili po dvoch odsúdených osobách

NETKY.SK • 14 Jún 2016, 19:08 • 2 min
Ukrajina a Rusko si vymenili po dvoch odsúdených osobách

KYJEV - O ďalšej úspešnej ukrajinsko-ruskej výmene odsúdených osôb informoval dnes prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí ukrajinský prezident Petro Porošenko.

slovakia

left justify in out

Lietadlo ukrajinského ministerstva obrany na palube s Henadijom Afanasjevom (25) a Jurijom Sološenkom (73) pristálo popoludní podľa tlačovej agentúry UNIAN a ukrajinských elektronických médií na letisku Boryspiľ v Kyjevskej oblasti. Oboch prepustených odviezli zo vzdušného prístavu do nemocnice, kde ich podvečer navštívil najvyšší ukrajinský predstaviteľ.

Mladšieho z dvojice odsúdili v Rusku na sedem rokov odňatia slobody v trestnom tábore s prísnym režimom za terorizmus. Muža pochádzajúceho z polostrova Krym zadržali v máji 2014 v Simferopole pre podozrenie z členstva v teroristickej organizácii.

 

Na šesť rokov odsúdili druhého z mužov, ktorý čelil obvineniu, že sa pokúsil o nákup súčiastok potrebných na opravu systémov protivzdušnej obrany ukrajinských ozbrojených síl. Bývalého riaditeľa zbrojárskeho závodu, ktorý je už na dôchodku, zadržali v auguste 2014 pre podozrenie zo špionáže v Moskve. Kyjev tvrdí, že sa oboch odsúdili v Ruskej federácii nezákonne.

Ako informoval Kremeľ, obom mužom udelil milosť ruský prezident Vladimir Putin, čo umožnilo ich vycestovanie.

 

Podľa ukrajinských zdrojov boli za omilostením zdravotné dôvody. Informácie z Ukrajiny o ruských občanoch, ktorí boli subjektmi výmeny, sa rozchádzajú. Podľa zdrojov z SBU išlo o dvoch ruských občanov spájaných s tragickými udalosťami z Odesy z 2. mája 2014, podľa iných zdrojov o dvoch novinárov z Odesy, ktorí čelili obvineniu zo separatizmu.

 

Ide o prvú podobnú výmenu v ukrajinsko-ruskej relácii od 25. mája. Rusko vtedy prepustilo na slobodu - podobne po omilostení prezidentom Putinom - odsúdenú ukrajinskú vojačku Nadiju Savčenkovú, kým Ukrajina dvoch ruských občanov, Alexandra Alexandrova a Jevgenija Jerofejeva, odsúdených za účasť na bojových operáciách na strane proruských separatistov v Donbase.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona